Analys: Elbolagen gör det inte lätt för kunderna

Under köldknäppen i december var ett par veckor riktigt dyra. Men i övrigt har de som i vinter valt att köpa el till börspris kunnat vara riktigt nöjda med sitt val. Frågan är bara vilken sorts elavtal det lönar sig att välja nu.

Finländarna är mer intresserade av elpriser än någonsin tidigare. Stamnätsbolaget Fingrid är bara ett av de företag som visar vad el kostar timme för timme.
Katarina Koivistokatarina.koivisto@hbl.fi
30.01.2023 08:06
Den senaste veckan har elen på den nordiska elbörsen Nordpool i medeltal kostat mindre än 10 cent per kilowattimme. Den varma vintern både hos oss och i Mellaneuropa har hållit prisnivån nere. Att de mellaneuropeiska gasförråden dessutom varit välfyllda alla hotbilder till trots har inneburit att priserna inte kommit åt att stiga okontrollerat.
Februari och mars kan visserligen fortfarande bli kalla och elen då dyr. Vädret och temperaturen påverkar elpriset direkt. Men att den tredje reaktorn i Olkiluoto nu ser ut att komma igång på riktigt hjälper till att hålla den inhemska produktionen uppe. Att vindkraften kraftigt byggs ut ger också stadigt ny elproduktionskapacitet.

Hösten och vintern har fått hushållen i Finland att intressera sig för elpris, elavtal och möjligheter att effektivera elanvändningen som aldrig förr. Vinterns förlorare verkar vara de hushåll som inte gjort något alls utan hållit fast vid tillsvidareavtal.

ANDRA LÄSER