Latinamerikas ofta sorgliga politiska historia sammanfattas väl av den spanska termen caudillo: karismatiska, populistiska ledare, ofta för korrupta, autokratiska eller totalitära regimer. Paradoxen blir närmast total då ett land vars regim påminner alltmer om en militärjunta hakar på frälsningsteologin kring kryptovalutor – dessa symboler för presumtivt decentraliserad makt och platta hierarkier. Vem är det egentligen som gått in för att dupera sin samtid?
I veckan införde El Salvador kryptovalutan bitcoin som officiellt betningsmedel, vid sidan om den amerikanska dollarn. Beslutet är historiskt, men utlöser samtidigt stor förvirring och brända bildäck utanför högsta domstolen. Ur det blå beslöt president Nayib Bukele om lanseringen av en elektronisk bitcoinplånbok, Chivo – ett slangord för cool. De uttalade syftena är att skapa finansiell inklusion för dem som står "utanför den formella ekonomin", och att göra det billigare för den stora diasporan av salvadoraner att skicka hem pengar till sina släktingar. Vid själva annonseringen tog bitcoin tillsammans med övriga kryptovalutor ett glädjeskutt, efter att ha backat rejält ända sedan april.
Tyvärr saknar 70 procent av salvadoranerna bankkonto, och knappt hälften har tillgång till internet. Premiären för bitcoin i El Salvador blev milt sagt skakig, landets digitala infrastruktur höll inte för trycket. Det första dygnet rapporterades en global värdeminskning på svindlande 410 miljarder dollar för kryptovalutor. Se chingó – det gick inte som planerat.
ANDRA LÄSER

Bostäder
Lönar det sig att hyra eller äga sin bostad? – Drumsöfamiljen Hurmerinta-Perret gick till botten med frågan
08.02.2023 05:01


Östra Nyland
Ungdomar härjar i Sibbo, begår brott och förnedrar andra – polisen orolig
08.02.2023 15:18

Helsingfors
De stora matbutikerna kan stängas – Niko och Terhi fyller kundvagnen för att inte drabbas av strejken
08.02.2023 16:47
