16-åringen riktade tiotals knivhugg mot offret i Vallgård – åklagaren vill se strängt straff

Åklagaren yrkar på strängt straff för den 16-åring som upprepade gånger knivhögg sitt offer i Vallgård i oktober – med dödlig utgång. Han och en annan 16-åring står åtalade för dråp och grovt rån.

Blommor och ljus vid gärningsplatsen i Vallgård efter dråpet. Hit hade de åtalade tagit sig från järnvägsstationen och hade med offret gjort upp om droghandel.
29.01.2021 17:00 UPPDATERAD 29.01.2021 17:18
Rättegången mot de två 16-åringarna inleddes i Helsingfors tingsrätt på fredagen. Ytterligare en 14-åring är enligt åklagaren delaktig i fallet, men ställs inte inför rätta eftersom det straffrättsliga ansvaret börjar vid 15 år.
Enligt åklagaren gjorde de båda 16-åringarna sig skyldiga till dråp samt grovt rån som unga personer.
Åklagaren menar att de tre ungdomarna med avsikt dödade en man, född 2001, utanför en mataffär i Vallgård natten mot söndagen den sista helgen i oktober. De hade kommit överens om droghandel, men uppenbarligen var avsikten från början att råna mannen.
Av stämningsansökan framgår att en av 16-åringarna slog och drog ner offret på marken och att de alla tre sedan sparkade och slog honom.
Då han lyckats ta sig på fötter tog den andra 16-åringen fram den kniv han köpt samma dag och riktade flera knivhugg mot offret.
Mannen försökte komma undan några gånger under händelseförloppet, men de misstänkta förövarna fick fast honom.
16-åringen högg honom enligt stämningsansökan tiotals gånger. Alla tre ska ha sparkat offret i huvudet.
Mannen dog av sina skador på sjukhus under natten.
De åtalade kom åtminstone över offrets väska. Kniven hittades i en avloppsbrunn, de åtalades jackor i ett sopkärl.

Åtalad även för andra fall

Åklagaren yrkar på ett så kallat kombinationsstraff för 16-åringen som högg offret med kniven. Han står åtalad också för andra brott, som skett i Tammerfors och Loimaa. Han var belagd med reseförbud men hade brutit mot det.
16-åringens rättsbiträde, försvarsadvokat Juha-Pekka Hippi säger enligt Helsingin Sanomat att den åtalades syfte inte var att döda, utan att det handlar om ett rån som gått över styr.
För den andra 16-åringen yrkar åklagaren på ett ovillkorligt fängelsestraff, och som alternativt åtal medhjälp till dråp.
När någon döms som ung person kan straffet vara högst tre fjärdedelar av det maximala straffet.
Kombinationsstraffet är ett strängt straff eftersom det måste sittas av exakt hela straffets längd, villkorlig frigivning tidigare är inte möjlig. För en sådan dom behövs en sinnesundersökning.
Båda åtalade har hållits häktade sedan hösten.
Det är ovanligt att minderåriga begår brott mot liv i Finland. Polisstyrelsens statistik visar ändå på en klar ökning sedan i somras av dråp, mord eller försök till dessa.
Läs också: Riskfaktorer återfinns hos många unga förövare – tidiga insatser viktiga
Läs också: "Om de har råd, varför ska jag inte ha det?" – kriminalitet ger sammanhang och position

ANDRA LÄSER