Hackare slog till mot tyska regeringen

Utländska hackare har gjort intrång i tyska regeringens datanätverk, rapporterar tyska medier. Nätverket, som hittills ansetts vara säkert, används av bland annat utrikesdepartementet och försvarsdepartementet.

Det tyska försvarsdepartementet i Berlin i Tyskland. Arkivbild.
28.02.2018 21:06 UPPDATERAD 28.02.2018 21:07
Attacken utreds för närvarande av it-säkerhetsmyndigheten BSI och underrättelsetjänsten BFV. Enligt källor till nyhetsbyrån DPA, som först rapporterade om attacken, leder spåren till det ryska hackerkollektivet APT28. Gruppen misstänks ha utfört en tidigare hackerattack mot tyska förbundsdagen, och tros även ha legat bakom angreppet mot Demokraterna i USA under presidentvalskampanjen 2016.
Många bedömare anser att APT28 har någon form av koppling till ryska staten.

Kan ha stulit data

Omfattningen av angreppet är ännu oklar, men enligt tyska medieuppgifter kan gärningsmännen både ha planterat skadlig mjukvara och stulit data. Det hela ska ha uppdagats i december i fjol, och ska då ha pågått en längre tid, möjligen så länge som ett år.
Det drabbade nätverket är enligt tyska medier regeringsförvaltningens särskilt skyddade kommunikationsnät, som ska vara absolut säkert mot angrepp. Nätverket används av förbundskanslerämbetet, förbundsdagen, förbundsrådet, centrala departement, och säkerhetsmyndigheter i Berlin och Bonn.

Bekräftar attacken

Att data ska ha kommits åt av hackergruppen har inte bekräftats officiellt av tyska myndigheter. Tysklands inrikesdepartement bekräftar dock att attacken ägt rum, men hävdar att den var begränsad och kunde hanteras. Man säger inte att det rör sig om just APT28.
– Händelsen har högsta prioritet och hanteras med avsevärda resurser, skriver inrikesdepartementet i ett uttalande.

ANDRA LÄSER