HBL Debatt: Den som besegrar Halla-aho i finalen blir  president

EU-komissionär Jutta Urpilainen är den uppenbara presidentkandidaten för SDP, skriver SDP-veteranen och tidigare presidentmakaren Lasse Lehtinen. Men han höjer ett varningens finger: Sannfinländarnas Jussi Halla-aho kan vara en finalist.

Utrikesminister Pekka Haavisto (Grön) har erfarenhet av två presidentval och -finaler från tidigare. Han hör också till favoriterna inför nästa presidentval. Om Jussi Halla-aho (Sannf) kandiderar kan de vara ett potentiellt finalpar i den andra valomgången i valet om ett år.
15.01.2023 07:00 UPPDATERAD 18.01.2023 09:50
Sauli Niinistö har med sin person och sina handlingar torpederat alla försök att beskära presidentmakten. Han har från första början varit missnöjd med sin ställning som enbart nationens väckarklocka. Däremot har han på olika sätt prövat gränserna för sina maktbefogenheter.
Som utrikespolitisk aktör har Niinistö till fullo utnyttjat den viktiga paragrafen i grundlagen: "Finlands utrikespolitik leds av republikens president i samverkan med statsrådet". Natomedlemskapet stärker ytterligare presidentens roll. Därför är det inte konstigt att både den gamla och den nya generationens politiker är  intresserade av posten.
Vladimir Putins attack mot Ukraina förändrade det viktigaste draget i efterkrigstidens presidentval. Paavo Väyrynens, Hjallis Harkimos, Esko Ahos eller Eero Heinäluomas varma östliga relationer är inte längre en merit för ämbetet, tvärtom. Trots detta har Harkimo redan valt sig själv till presidentkandidat för sin rörelse.

ANDRA LÄSER