Tropisk hetta i Finland: 63 år gammalt värmerekord slaget

Inte sedan 1959 har så höga temperaturer uppmätts i Finland så sent i augusti som på tisdagen.

Det är ovanligt varmt för årstiden just nu, både på dagen och natten. Den som har möjlighet kan svalka sig på stranden, som de här personerna på Drumsö i Helsingfors.
Anna Svartströmanna.svartstrom@hbl.fi
16.08.2022 11:33 UPPDATERAD 16.08.2022 17:32
– Det här är en mycket intressant augusti månad.
Så utbrister jourhavande meteorologen Paavo Korpela vid Meteorologiska institutet. När HBL talar med honom dyker den färska 10-dygnsprognosen precis upp på hans dator. Enligt den blir det varmt i Finland också in på nästa vecka.
Det är ovanligt varmt för tillfället, till och med exceptionellt varmt, enligt Meteorologiska institutets definition. Vid 14-tiden på eftermiddagen var det 31,1 grader i Heinola. Det är den högsta temperaturen under den jämförbara mäthistorien, det vill säga sedan 1959, som uppmätts efter 15 augusti.
1959 var det 30,7 grader i Träskända den 23 augusti.
Meteorologiska institutet förtydligar med att väderdatan före det inte har digitaliserats.
– I största delen av landet gassar solen från en molnfri himmel i dag, säger Korpela.
Även nätterna är varma. Enligt honom verkar det bli omkring 20 grader natten till onsdagen, och det är vad som betecknas som en tropisk natt.
– När det är så varmt på dagen värms ytvattnet upp. Det gör nattemperaturerna ännu högre nära vattendrag.
Regn- och åskskurar kan dra in längs kusten i landskapet Österbotten under tisdagen. På onsdagen kan ett större område i västra Finland omfattas. Enligt det värsta scenariot blir det kraftigare åska och störtregn som kan orsaka problem.
– Åskmolnen innehåller så mycket energi och fukt nu, men troligen blir också detta ganska lokalt.
I öst är det ändå fortsatt uppehåll och varmt, och trots åska kommer inte temperaturerna att sjunka i någon högre grad heller i väst.
Hur vädret utvecklas är just nu svårt att förutspå, och prognoserna varierar en hel del. Som det är nu verkar augustivärmen ändå fortsätta i flera dagar.

ANDRA LÄSER