Decimerat Tre Kronor längtar efter NHL-hjälp

I fjol: chockförlust i VM-premiären mot Danmark. I år: seger och tre poäng – men ingen övertygande insats mot Österrike.

Tre Kronor imponerade inte i premiären mot Österrike.

Fjolårets VM i Riga slutade med dunderfiasko, Tre Kronor förlorade sina två första matcher mot Danmark och Belarus, missade slutspel och niondeplatsen var den sämsta VM-placeringen sedan 1937.

Nu öppnade ett decimerat Tre Kronor med endast tre fulla femmor på ett bättre sätt inför knappa sju tusen åskådare i Nokiaarenan.

Men det var långtifrån någon övertygande insats för Johan Garpenlövs lag som skriker efter förstärkning och en hel del spets på forwardssidan. Österrike föll med 3–1.

Blickar mot Nordamerika

Redan i morgon väntar nästa match mot medaljkandidaten Tjeckien och då behöver svenska förbundskaptenen Johan Garpenlöv fylla ut laguppställningen med ytterligare forwards. Närmast till hands är spelare från SM-guldlaget Färjestad.

– Vi kan inte spela på nio forwards över tid. Vi måste lotsa in spelare. Vi måste sätta oss ner och räkna på det här. Se vilka besked vi får. Vi får se i morgon (på söndagen) om vi har fler än nio forwards, säger Garpenlöv

NHL-förstärkningarna är i högsta grad på tapeten i den svenska tränarstabens diskussioner. Joel Eriksson Eks Minnesota blev utslaget ur Stanley Cup i går, Washington med Nicklas Bäckström, Marcus Johansson och Johan Larsson natten till i dag.

– Vi hör av oss till alla spelare och ser om de är intresserade av att spela VM. Vi hoppas på positiva besked där. Marcus Johansson och (Johan) Larsson är där också. Men de spelar sina sista år på kontraktet. Det kan vara anledning till att inte komma men vi ställer frågan och så får de säga nej.

Garpenlövs har mycket att fundera på både i och utanför rinken. De tre poängen var nämligen det mest positiva med Tre Kronors VM-premiär.

Då man ser till turneringsinledningarna känns Finland just nu som favorit inför det sällsynta grannmötet i gruppspelet på onsdag. Lejonen och Tre Kronor möts för första gången i gruppspelet sedan man införde turneringsformatet med två grupper med åtta lag var.

ANDRA LÄSER