Europaparlamentsvalet 2004 var valet då den då oerfarna politikern Alexander Stubb (Saml) slog sig in i politiken med besked. Han fick näst mest röster efter tidigare statsministern Anneli Jäättenmäki (C).
– Vad Svenskfinland beträffar ser jag mig själv som finlandssvensk och kommer att arbeta också med sådana frågor. Jag talar för övrigt svenska med min dotter i Bryssel och min fru har lärt sig underbar mumintrollssvenska, sade Stubb till HBL:s Anna-Lena Laurén dagen efter genombrottet i politiken.
Inför valet hade många bedömare varit oroade för att Svenskfinland helt skulle bli utan mandat i EU-parlamentet.
– Det finns en klar risk för att det inte sitter en enda finlandssvensk i EU-parlamentet under nästa mandatperiod. Det vore en betydande förlust för Svenskfinland, sade Lauri Karvonen, professor i statskunskap vid Åbo Akademi.
Tanken var då främst att Stubb skulle samla många finlandssvenska röster, men bli utslagen av andra kandidater i Samlingspartiet. SFP skulle försvagas av Stubbs och KD-ordföranden Bjarne Kallis kandidaturer och bli utan representation i Bryssel och Strasbourg.
"För alla de finlandssvenskar som sett Samlingspartiets Alexander Stubb som ett alternativ i Europaparlamentsvalet är Taloustutkimus mätning en skrällande väckarklocka. [...] Till och med Viivi Avellán som syns i tv:s sportsändningar skulle gå förbi Alexander Stubb. Eftersom Samlingspartiet får arbeta hårt för att få tre mandat i parlamentet borde den här mätningen väcka de finlandssvenskar som talar för Stubb", löd en insändare i HBL som propagerade för att de finlandssvenska rösterna skulle gå till Henrik Lax (SFP).
HBL:s ledarskribent Björn Månsson varnade i liknande ordalag för faran med flera starka finlandssvenska kandidater. Efter en av de sista opinionsmätningarna före valet kröp han till korset: "Enligt gårdagens HS-gallup skulle Stubb rentav bli etta inom partiet. Tydligen har partiets väljare tagit honom till sitt hjärta. Från svensk synpunkt är det välkommet."
Varken svensk- eller finskspråkig
I sin självbiografi Alex (Otava 2017, skriven tillsammans med Karo Hämäläinen) analyserar Stubb sin språkliga identitet. Stubb beskriver hur finskspråkiga uppfattar honom som finlandssvensk samtidigt som han inte känt sig hemma i de finlandssvenska kretsarna. Redan i högstadiet i Munksnäs i Helsingfors kände han att han varken var finsk- eller svenskspråkig: "Jag ville höra någonstans, men slutligen hörde jag ingenstans".
Som vuxen har Stubb blivit känd för sina mångsidiga språkkunskaper. Han talar finska, svenska, engelska, franska och tyska flytande.
– Ju fler språk folk talar desto bättre. Och det är i unga år man är mottaglig för främmande språk. Jag har aldrig träffat en enda människa som är knäckt för att han kan ett språk för mycket, sade Stubb till HBL:s Staffan Bruun 2010.
Stubb fortsatte:
– Tvåspråkigheten gör mig stolt och glad. Jag njuter när finnar talar bristfällig svenska lika mycket som jag njuter när finlandssvenskar pratar dålig finska. Det är ju det som är charmen med Finland, och den har upptäckts långt utanför Finlands gränser.
Då, med Sannfinländarna på frammarsch, tog dåvarande utrikesministern Stubb ställning för ett tvåspråkigt Finland.
– Om Samlingspartiet, och jag, är med i nästa regering lovar jag att svenskans ställning inte försvagas på något sätt. Det här är mitt första vallöfte. Vi ska inte göra ett problem av tvåspråkigheten, för den är inget problem. De extrema rörelser som gör den till ett problem bör marginaliseras.
Åtta år senare ser man att allt inte gick Stubbs väg. Politiska kontrahenten Timo Soini (Blå) sitter på utrikesministerposten och många finlandssvenskar anser att de språkliga rättigheterna är hotade. Stubb själv är vice vd vid Europeiska investeringsbanken, långt utanför dagspolitiken. Kampen om ordförandeskapet i EU-kommissionen kan åter rucka på balansen till Stubbs fördel. Också denna gång är det ändå många som tvivlar på hans chanser att bli vald.
Alexander Stubb
Född 1968.
Familj: Hustrun Suzanne Innes-Stubb, dotter född 2001 och son 2004.
Parti: Samlingspartiet.
Vice vd för Europeiska investeringsbanken 2017–.
Riksdagsledamot 2011–17.
Finansminister 2015–2016.
Statsminister 2014–2015.
Europa- och utrikeshandelsminister 2011–2014.
Utrikesminister 2008–2011.
Europaparlamentariker 2004–2008.
Sakkunnig vid Finlands EU-representation i Bryssel 2003–2004.
Rådgivare för Europeiska kommissionens ordförande 2001–2003.
Utbildning: Filosofie doktor (PhD) i internationell politik, London School of Economics 1999.
Master of Arts (MA) i statsvetenskap, College of Europe, Brugge, 1995.
Student, Gymnasiet Lärkan, Helsingfors, 1988.
Hobbyer: Triathlon, skidåkning, golf, telemark och Twitter.
Språkkunskaper: Finska, svenska, engelska, franska och tyska.
ANDRA LÄSER
Ryssland
Analys: Den ryska storoffensiven ebbar ut – så här kan Ukraina avgöra kriget till sin fördel
22.03.2023 20:20

Sanna Marin
Statsminister Sanna Marin får prestigefylld titel av amerikanskt universitet
22.03.2023 21:47


Helsingfors
Domstol stoppar trädfällning vid Mannerheimvägen – staden hann redan såga ned flera träd innan beslutet
22.03.2023 17:20

Familj
”Allt är lögn, det är bara en uppvisning!” – kvinna ropade under Putins Mariupolbesök
22.03.2023 21:25
