Polisskjutningen: De gripna männen är svenska medborgare

Polisen bekräftar att de två männen som greps efter en dramatisk biljakt i går på kvällen är desamma som sköt mot en polispatrull i Borgå under natten mot söndagen.

Polisen satte upp vägspärrar under gårdagens våldsamma biljakt. Gripandet ägde rum på ett vägavsnitt nära Ikalis i Birkaland.
De två männen som greps på söndagskvällen efter en halvtimmes biljakt är svenska medborgare födda 1989 och 1994, meddelar Centralkriminalpolisen (CKP).
De unga svenska männen misstänks för två mordförsök under skottintermezzot i Ölstens industriområde i Estbacka en bit utanför Borgå under natten mot söndagen.
– Polisen ryckte ut på ett rutinuppdrag som hade att göra med egendomsbrott på lördagskvällen. Polisen har en god uppfattning om händelsernas gång, men förhören med de misstänkta och den övriga förundersökningen kommer att ge mer information om saken, säger utredningsledaren Kimmo Huhta-aho vid CKP.
Enligt uppgifter till Helsingin Sanomat ska de två misstänkta vara bröder som tillbringat sin ungdom i Borgå. HS har fått uppgifterna av tidigare skolbekanta till männen. Männen ska ha flyttat från Borgå till Sverige när den äldre av bröderna gick i åttonde klass.
Enligt uppgifter till Yle talar de misstänkta finska och svenska. Den ena av männen har dubbelt medborgarskap, det vill säga både svenskt och finländskt pass. Expressen skriver att männen kom till Finland den 22 augusti.
Häktningsförhandlingar hålls i Östra Nylands tingsrätt i Vanda på onsdag.

Öppnade eld

Det dramatiska händelseförloppet började under natten mot söndagen då larmcentralen fick ett samtal som ledde till en polisutryckning till industriområdet i Estbacka. Polispatrullen som kom till platsen ungefär klockan 00.30 möttes av två beväpnade män. Den spända situationen utmynnade genast i skottlossning där två poliser, en 35-åring och en 45-åring, skadades. Ingenderas skador är livshotande. Enligt uppgift kan skyddsutrustningen ha räddat deras liv.
Enligt uppgifter till svenska Expressen ska det ha varit gärningsmännen själva som ringt polisen för att lura dem i ett bakhåll.
De två gärningsmännen flydde från platsen. Spaningar pågick under söndagen och polisen varnade allmänheten för att de beväpnade männen är mycket farliga.
På kvällen skedde enligt polisöverdirektör Seppo Kolehmainen ett genombrott då man lyckades spåra två misstänkta till Tammerfors. Männen flydde på nytt, i bil mot nordväst i riktning mot Ylöjärvi, med polisen hack i häl.
Under den våldsamma biljakten sköt de misstänkta mot polisen. Dessutom körde de rakt mot polisens fordon. I tumultet skadades tre polisfordon, men man lyckades undvika personskador.

Vapen på vägen

De misstänkta greps klockan 20.36 på söndagskvällen efter en halvtimmes biljakt. Brottsrubriceringarna för händelserna under biljakten klarnar under förundersökningen, meddelar CKP.
Ett ögonvittne som råkade komma körande längs med vägavsnittet på väg från sin sommarstuga berättar för Ilta-Sanomat om scener "som i en actionfilm". En polis i full mundering riktade ett vapen mot en man som stigit ut ur en bil vid vägrenen.
– Polisen ropade "upp med händerna!". Det var ett farligt ögonblick. Skulle han skjuta eller inte? säger vittnet.
Två tonårspojkar som kom till platsen strax efter gripandet filmade handeldvapen och en kniv som låg utspridda på vägen. Enligt Kimmo Huhta-aho hade de slängts ur flyktbilen.
Detaljerna kring biljakten är ännu oklara. Polisen uppmanade trafikanterna i området att lugnt köra vidare.
Kriminalkommissarie Kimmo Huhta-aho vid Centralkriminalpolisen är förundersökningsledare i det exceptionella fallet.
Förundersökningen fortsätter nu med förhör, teknisk undersökning och genomgång av alla tips polisen fick in. Den svenska polisen är också inkopplad på fallet, skriver Yle.
Polisskjutningar är mycket ovanliga i Finland. Flera öppna frågor återstår, inte minst motivet till skottdådet. I ett gåtfullt uttalande säger polisen också att den person som ringde in larmet som ledde till polisutryckningen i Borgå är "intressant för polisen".
Det har väckt frågan om de 35- och 45-åriga poliserna som ryckte ut till industriområdet eventuellt lockades in i ett bakhåll, vilket uppgifterna till Expressen antyder.

Utesluter inte andra gärningsmän

Våldsamheten i de misstänkta gärningsmännens agerande har också lett till spekulationer om att det handlar om organiserad brottslighet. Thomas Elfgren, kriminalöverkommissarie vid CKP, är i det här skedet förtegen om detaljerna.
– Våldet mot polisen har ökat, och det är en utmaning som vi måste bedöma. Men det behöver inte i sig ha något att göra med organiserad brottslighet. Motivfrågan är förstås central för utredningen, men jag kan inte gå in på den nu.
Polisen utreder också om de båda männen agerade ensamma.
– Vi har två misstänkta gärningsmän för tillfället, men vi kan inte utesluta att det också finns andra. Vi utreder möjligheten att de hade stöd, säger Elfgren.
Han uppmanar samtidigt allmänheten att ha is i magen.
– Det finns inte anledning att känna sig otrygg på grund av det här fallet.
Under söndagskvällen pågick också en sannolikt relaterad polisoperation på inkvarteringen Motell On Line i närheten av industriområdet. Polisen sågade bland annat sönder dörren till att av rummen på motellet med motorsåg för att utföra en teknisk undersökning.
Polisen slog också till mot Motelli On Line i Borgå och tog sig in i ett av rummen med motorsåg.
Polisen larmades till Ölstens industriområde på Verkstadsmekanikersvägen under natten mellan lördag och söndag. Där möttes polisen av två beväpnade män som öppnade eld.

"Förlitar oss på de finländska myndigheterna"

Sveriges ambassad i Finland följer med fallet men eftersom myndigheterna, även polisen, i de nordiska länderna har ett tätt samarbete sinsemellan, har ambassaden inte konsulärt ansvar för medborgarna som på andra håll i världen.
– Vi förlitar oss helt och fullt på de finländska myndigheternas agerande när det gäller att frihetsberöva två svenskar, vilket bland annat betyder att det är finländska myndigheter som bistår de misstänkta med eventuell advokathjälp, säger Anders Ahnlid, Sveriges ambassadör i Finland.
Han tillägger att ambassaden naturligtvis noga följer med fallet och står till förfogande om det skulle vara så att ambassaden kan eller bör göra något.
– Men i vårt system ses det här som en rent polisiär fråga som vi inte har några synpunkter på, säger ambassadören.

Svenskar den fjärde största utländska gruppen som begår brott i Finland

Drygt tio procent av alla som blir dömda för brott i Finland är utländska medborgare.
Det är inte ovanligt med svenska kriminella i Finland. Svenskar är den fjärde största gruppen utlänningar som blir dömda för brott i Finland. Den största gruppen är ester. Därefter följer ryssar, irakier, svenskar, rumäner och somalier.
Enligt Statistikcentralen dömde tingsrätterna drygt 5 800 utlänningar till straff år 2017 (senaste siffran). Totalt dömdes nästan 52 000 personer till straff.
Av de dömda var nästan 300 svenskar. Antalet har varit rätt stabilt sedan 2013. Innan dess var svenskarna flera.
På 2000-talet har svenska kriminella stått för bland annat flera värdetransportrån.
Sammanställning: SPT.
ANDRA LÄSER