Finlandssvensk storslam bland kandidaterna till Finlandiapriset i barn- och ungdomslitteratur

Det kryllar av finlandssvenskar bland kandidaterna till årets Finlandiapris i barn- och ungdomslitteratur.

Den åländska bildkonstnären och tatueraren Amanda Chanfreau (till vänster) är bosatt i Malmö där hon driver studion Malört. Systern Sofia, som skrivit berättelsen till duons barnboksdebut, bor också i Malmö.
Jonas Forsbackajonas.forsbacka@hbl.fi
09.11.2022 10:30 UPPDATERAD 09.11.2022 15:15
Hälften av böckerna som kandiderar till årets Finlandiapris för barn- och ungdomslitteratur är skapade av finlandssvenska författare och illustratörer.
Bland de sex nominerade verken finns Katja Bargums och Jenny Lucanders bilderbok Myrornas rekordbok (Förlaget M) och Sofia och Amanda Chanfreaus barnboksdebut Giraffens hjärta är ovanligt stort (Schildts & Söderströms).
Ellen Strömbergs ungdomsbok Vi ska ju bara cykla förbi (Schildts & Söderströms) är också nominerad till priset – och nominerades även till Augustpriset för årets svenska barn- och ungdomsbok i slutet av oktober.
De övriga kandidaterna är Saara Kekäläinen och Reetta Niemensivus Valpuri ja vaarallinen aamupuuro (Tammi), Reetta Niemelä och Katri Kirkkopeltos Mustan Kuun majatalo (Lasten Keskus) och Pudonneet (WSOY) skriven av Marisha Rasi-Koskinen.
Katja Bargum och Heikki Helanteräs faktabok Myrornas hemliga liv nominerades till Världsnaturfonden WWF:s pris för Årets naturbok 2019.

Vuxna läser bra barnböcker

Myrornas rekordbok är Bargums (f. 1978) barnboksdebut. Hon är biolog och vetenskapsjournalist till yrket, och disputerade med en avhandling om myrors sociala liv vid Helsingfors universitet år 2007.
I december slutar hon sitt nuvarande jobb på Yle för att bli verksamhetsledare för Maj och Tor Nesslings stiftelse i Helsingfors.
– Det här är väldigt överraskande. Jag är smickrad och glad över nomineringen, säger Bargum och hyllar Jenny Lucanders illustrationer i boken.
– Jag är glad över att hennes arbete uppmärksammas.
Att skriva en faktabilderbok har gett mersmak, berättar Bargum som särskilt gillat att möta läsarna under arbetet med boken.
– Det har varit en fin upplevelse att märka att det finns läsare för den här boken. Och jag har märkt att en bra barnbok också blir omtyckt av vuxna som läser den på egen hand eller tillsammans med sina barn, säger Bargum som hoppas kunna fortsätta på den här banan.
– Idéer finns!
Jakobstadsbon och författaren Ellen Strömberg var också nominerad till Augustpriset för årets svenska barn- och ungdomsbok i slutet av oktober i år.

Undrade vad myror äter

HBL:s recensent Mia Österlund konstaterar i sin recension av boken att det inte precis kryllar av finlandssvenska faktabilderböcker: ”Därför är Myrornas rekordbok – lättsam, informativ, rik – ett välkommet tillskott”.
Bargum kallar boken för en fortsättning på den populärvetenskapliga boken Myrornas hemliga liv (2019, Förlaget M) som hon skrev tillsammans med myrforskaren Heikki Helanterä.
För att skriva rekordboken såg hon till att träffa barn och fråga vad de undrar över mest när det kommer till myror, detta småkryp som de flesta någon gång har sett. Sedan använde Bargum information från förlagan och stöpte om den för att passa den yngre målgruppen.
– Många undrade vad myrorna äter och om de bits eller sticks, säger Bargum.
När HBL ber om svaren berättar hon att myror äter olika saker, bland annat bladluskiss och tusenfotingar. Och det finns farliga myror i världen – men de finländska varianterna är ”snälla och beskedliga”.

”Skarpögt och roligt”

Enligt Finlands bokstiftelses motivering till nomineringarna skildrar Strömbergs (f. 1987) Vi ska ju bara cykla förbi ”skarpögt och roligt tonåringars liv i en namnlös småstad, med gränser som huvudpersonerna vill överskrida. Boken visar hur det känns att vilja väldigt mycket fastän man inte är helt säker på vad det är man vill”.
Systrarna Chanfreaus nominering motiveras i sin tur med att läsaren rycks med i romanens magiska realism där det uppstår fascinerande kopplingar mellan fantasi och verklighet.
”Berättandet präglas av ett vackert språk, överraskande vändningar och humor. Lika rikliga och särpräglade är bokens illustrationer som tar läsaren till miljöer därifrån man inte vill bort”, lyder motiveringen.
Prissumman är 30 000 euro och i år är det skådespelaren, programledaren och klassläraren Ernest Lawson som utser vinnaren, som tillkännages på onsdag kväll den 30.11. Prisutdelningen direktsänds i Yle TV1 och på Arenan.
Senast en barnbok som utkommit på svenska vann priset var när Sanna Manders Nyckelknipan vann priset år 2017 (Kustantamo S&S).
Läs också: Annika Luther tävlar om årets Fack-Finlandia

ANDRA LÄSER