Vändningen Riikka Purra ville se: Nu händer inget förrän invandringsfrågan rör på sig

– Man har gått som katten kring het gröt, anser Purra som väntat på att Sannfinländarnas profilfrågor ska röra på sig. Nu har hon fått ett ultimatum igenom.

Riikka Purra var mycket nöjd med vändningen. Hon har sagt att Sannfinländarna inte tänker sitta med i en regering som inte märkbart skärper invandringspolitiken. 
Sylvia Bjonsylvia.bjon@hbl.fi
23.05.2023 09:56
Många förhandlare fick sig en överraskning då förhandlingsarbetet tog en vändning efter måndagskvällen.
På tisdag morgon säger Petteri Orpo (Saml) att största delen av förhandlingsgrupperna tar paus. 
Enbart invandrings- och klimatfrågorna diskuteras fram till fredag. 
I de här två frågorna står särskilt SFP och Sannfinländarna långt ifrån varandra, och förhandlingarna har inte kommit långt.
– På Sannfinländarnas förfrågan gör vi arbetet tätare och söker huvudlinjen i de största och svåraste frågorna, där meningsskiljaktigheterna är som störst, säger Orpo.
Vändningen kom efter att Purra på måndagen ondgjort sig över att Sannfinländarnas ”profilfrågor” inte alls rört på sig, och påminde om att Sannfinländarna inte tänker delta i regering som inte ”märkbart skärper invandringspolitiken”.
På en fråga om det innebär att Sannfinländarna vandrar ut annars, sade hon att hon hela tiden sagt att detta är en knäckfråga.
– Jag är mycket nöjd, säger Purra på tisdagsmorgonen.
– Man har hittills gått runt de här frågorna som katten kring het gröt.
En orsak till det, säger Purra, är att SFP:s och Sannfinländarnas knäckfrågor är ”diametralt motsatta”.
– Då blir det lätt så att man inte talar om dem, och allting står stilla från vecka till vecka.
Nu är det redan fjärde veckan av regeringsförhandlingar, och det är oklart om man hittar lösningar i just de här svåraste frågorna.
Anna-Maja Henriksson (SFP) säger att hennes parti accepterar det nya arbetssättet.
– Nu ville man göra så här, och det passar också.
Ett dilemma är ändå att det fördröjer arbetet i de grupper som har stora helheter att jobba med, som social- och hälsovården, säger hon.
– Det innebär oundvikligen att tidtabellen skjuts fram.
Den här vändningen gör veckan till ännu mer kritisk och avgörande för att det ska födas någon regering med de här partierna. Henriksson får frågan om hon tror att regeringens öde avgörs nu.
– Det kan hända. Jag vet inte.
Sari Essayah (KD) ondgjorde sig över att vändningen kom med kort varsel och önskade mer framförhållning.
– Alla som förhandlar här jobbar inte som politiker. De har ordnat med sina jobb för att komma hit, ordnat med avbytare, med mormödrar och gudföräldrar. En del har kommit i går kväll, sade Essayah om de förhandlare som nu inte fortsätter sitt arbete förrän på fredag.

ANDRA LÄSER