Zeroemission ger unga seglare skjuts ut på öppet vatten

I tre år har finskägda Zeroemission seglat över världshaven med budskapet att dra ner på utsläppen och skydda våra vatten. Nu tar projektet steget vidare. – Tanken är att utbilda en helt ny generation av proffsseglare.

Zeroemission har en toppfart på över 30 knop. Besättningen har hittills bestått av många kända finländska seglare.
Johanna Häggblom
27.04.2022 06:44 UPPDATERAD 27.04.2022 14:11
Under sloganen "race against sea pollution" har Samuel Thesleffs och Samuli Leistis 18,5 meter långa Zeroemission varit en synlig aktör på de prestigefyllda regattorna i bland annat S:t Tropez, Capri och Mallorca.
Framgångarna har ändå inte bara räknats i placeringar, mycket har handlat om synliggöra budskapet att rädda havet.
Nu vill duon utvidga konceptet, och hjälpa unga seglare att ta steget vidare från jollesegling till kölbåtar och havskappsegling.
– Vårt ansvar betyder mer än att bara att skydda miljön, vi vill också stödja den finländska kappseglingen och erbjuda unga en möjlighet att utvecklas som seglare på internationella vatten, förklarar Leisti.
Samuli Leisti och Samuel Thesleff står framför sin 18,5 meter långa och 7 ton tunga båt Zeroemission på Båtmässan 2020 i Helsingfors.
Besättningen kommer framöver att bestå av 18-30-åriga seglare som ska få testa på hur det är att tävla på de stora arenorna och lära sig jobba ihop som team.
– Tanken är att utbilda en helt ny generation av proffsseglare. De kommer att få gedigen kappseglingserfarenhet och lära sig allt från första hjälpen till hur man underhåller en båt och skapar mediesynlighet kring ett projekt, säger Leisti.
– Alla ska inte vara toppseglare på OS-nivå, det räcker att man visar motivation och vill utvecklas som seglare!

På vilket sätt är det här ett unikt projekt?

– Det är fint att se att flera länder har startat seglingsprojekt som satsar på hållbarhet och miljöskydd. Men vi har redan från början skilt oss från dem genom våra handlingar, till exempel genom att kompensera båtens koldioxidavtryck. Och jag har inte hört om något annat team i den här båtklassen vars besättning består av under 30-åriga seglare.

Utbildar framtids seglingsproffs

Seglingsskolan Youth Offshore Academy drivs av projektet Zeroemission.
Huvudbåten i projektet är en 18,5 meter lång båt av modellen TP52 som seglar främst på Medelhavet.
Båten kommer att delta i legendariska race som Copa Del Ray (juli), Les Voiles Des St.Tropez (september) och VM i havskappsegling (juni), samt även i TP52 Super Series Sailing Week (juli). Den första regattan går av stapeln i slutet av april i Italien.
I den första fasen har 17 unga mellan 18 och 30 år valts ut för projektet.
Zeroemission seglar under finsk flagg.
Projektet är tvåårigt och siktar på att ge så många unga som möjligt en chans att komma ut på öppet vatten, till ett så litet "självkostnadspris som möjligt".
– Varje ung får en sponsor eller partner som stödjer en på resan. Då lär man sig också den biten av kappsegling, säger Leisti.
Läs mera: Kaptenen vill vinna tävlingar för att nå ut med budskapet: Få ner utsläppen

ANDRA LÄSER