Debutanten Grönmark tog för sig och njöt då Finland avancerade i VM-kvalet

Viktor Grönmark var det stora utropstecknet då handbollslandslaget avancerade till följande fas av VM-kvalet. Den landslagsdebuterande IFK-spelaren tog för sig och visade att han kan axla en stor roll i Ola Lindgrens lag.

Viktor Grönmark gjorde en fantastisk landslagsdebut i VM-kvalet i Vanda.
De finländska handbollsherrarna gjorde vad som förväntades av dem då laget besegrade Storbritannien med klara siffror i den sista VM-kvalmatchen i Vanda. 38–22-segern betyder att Finland är klart för det fortsatte VM-kvalet som inleds i mars.
Flera nyckelspelare saknades i det finländska laget och då var det nya ansikten som fick chansen. Den mest synliga och bästa debutanten var HIFK:s linjespelare Viktor Grönmark som spelade en nyckelroll i försvaret och också presterade starkt i offensiven.
Tillsammans med Santeri Vainionpää (båda födda 2003) bildade Grönmark ett centralt försvarslås i det finländska laget och de två unga linjespelarna agerade som vilka rutinerade rävar som helst då de stod för tre stabila insatser på lika många matcher då Finland tog två segrar och spelade en oavgjord match inför hemmapubliken.
– Jag hade nog inte förväntat mig att få en så här stor roll i laget. Jag är en så ung kille så jag kunde inte räkna med att ens bli uttagen till landslaget också om jag haft en bra säsongstart i IFK och jag litar på mig själv och mitt kunnande, säger Grönmark efter segern över Storbritannien.
Grönmark säger att han hade förväntat sig att få smaka på hetluften i landslaget men att han främst trodde att han skulle vara med i mindre roll för att lära sig för framtiden. I stället fick han chansen direkt från start i den första matchen mot Estland.
– Det gäller det att ta chansen då man får den. Det är härligt och en fin grej att få vara med här i laget, säger han.
Det var precis vad han gjorde. Han imponerade stort och visade ett stort lugn i sitt mogna spel både framåt och bakåt.
– Det känns otroligt bra att kunna spela så här bra här. Det känns som om jag för varje match lärde mig att spela tillsammans med killarna bättre och att samspelet i försvaret utvecklades, säger han.
En sak som bidrog till att han kände sig både trygg och lugn i sin roll i defensiven var att han fick spela bredvid Vainionpää. De två har haft samma roller i mittförsvaret i juniorlandslaget
– Det är klart att det hjälper att ha en bekant spelare bredvid mig. Men alla här har tagit emot oss mycket väl. Vi har en fantastisk grupp och en fin sammanhållning och väldigt bra stämning i matcherna, säger Grönmark.
Förutom Vainionpää och Grönmark debuterade också Oliver Nordlund och Jonathan Ekman i landslaget i helgen.
– Jag kände att vi genast blev en del av laget och det var kul att alla fick förtroende. Och så var det mycket bra att alla debutanter fick göra mål, säger Grönmark.
Grönmark återvänder nu till klubblaget HIFK för att fortsätta säsongen där. En lyckad landslagshelg kan göra under för en ung spelare på väg uppåt och det är inte alls omöjligt att Grönmark känner att han vuxit några centimeter då han nästa gång kliver in på planen med i FM-ligan.
– Det här ger nog otroligt mycket motivation och energi. Att jag får speltid och klarar mig på den här nivån gör nog att jag säkert kommer att kunna ha lite extra hårdhet i serien. Och det ska bli riktigt kul att möta de andra landslagsspelarna i ligan, säger han.

Lindgren nöjd med helheten

Landslagstränaren Ola Lindgren öste beröm över de unga spelarna i laget och var oerhört nöjd med hur Grönmark och Vainionpää spelade i mittförsvaret i kvalmatcherna.
– De är ju en del av framtiden för finländsk handboll. Jag gillar attityden de har. De vill gå in och ta för sig och vågar spela precis som de ska. De visade under helgen att de kan klara sig på den här nivån och stå emot motståndare av den här kalibern, säger Lindgren.
Landslagstränaren hade många orsaker att vara nöjd efter VM-kvalturneringen i Vanda.
– Vi har många nya unga i laget som kliver in och gör bra ifrån sig. Så har vi dessutom spelare som Fredrik Karlsson och Gusten Montonen som spelar bra på nya positioner i laget och bara det att vi får spela tre matcher på tre dagar är oerhört viktigt för oss.
– Det här är ett lag som definitivt kan växa. Nu gäller det för oss att bygga vidare på det här. I januari väntar två tuffa matcher mot Georgien och då får vi se vem som är med i laget.
Om Nico Rönnberg är tillgänglig för spel då är förstås en stor fråga. Och visst skulle Rönnberg vara en välkommen förstärkning i dubbelmötet med Georgien i EM-kvalet.
Grönmark siktar på att också platsa i laget i januari. Och med tanke på hans insatser i Vanda i helgen ser läget positivt ut för honom.
– Det är klart att jag vill vara med i de matcherna. Nu gäller det för mig att fortsätta prestera i ligan. Och så hoppas jag att de här matcherna hjälper mig att få chansen i EM-kvalet, säger han.

VM-kval

Storbritannien–Finland 22–38 (10–16)
Finland: Max Granlund 6, Topias Laine 1, Benjamin Helander 5, Linus Lindberg 6, Jonathan Ekman 2, Roni Syrjälä 6, Santeri Vainionpää 3, Gusten Montonen 2, Fredrik Karlsson 2, Oliver Nordlund 2, Viktor Grönmark 1, Robin Granlund 2.
Benjamin Helander 23, Max Granlund 20, Gusten Montonen 11, Fredrik Karlsson 10, Roni Syrjälä 9, Linus Lindberg 6, Robin Granlund 5, Viktor Grönmark 4, Santeri Vainionpää 4, Miska Henriksson 3, Sebastian Säkkinen 2, Jonathan Ekman 2, Oliver Nordlund 2, Topias Laine 1.
ANDRA LÄSER