Polisen har granskat över 38 000 fordon vid Nylands gräns under måndagen

Antalet bilar vid Nylands gräns ökade betydligt på måndagen men nästan alla fordon fick passera, meddelar polisen.

Bilköer längs Riksväg 3 på måndagsmorgonen.
Polisen granskade 38 265 fordon vid det isolerade landskapet Nylands gräns mellan midnatt mellan söndagen och måndagen och klockan 18 på måndagen. En klar majoritet av fordonen fick fortsätta sin färd över landskapsgränsen. Endast 156 stoppades och skickades tillbaka. En person bötfälldes för att ha brutit mot beredskapslagen.
Polisens vägspärrar ledde till trafikstockningar på måndagsmorgonen, framför allt på grund av pendeltrafik. De längsta köerna uppstod på riksväg 3 och riksväg 4. Enligt kommissarie Jarmo Heinonen vid Helsingforspolisen tog köerna ungefär en timme då de var som längst. Största delen av rusningstrafiken var över kring klockan 9.
– På eftermiddagen fördelades trafiken över en längre tidsperiod och då var kötiden endast tio minuter, säger Heinonen.
Polisen rekommenderar att de som pendlar till och från Nyland åker tidigt på morgonen för att undvika rusningstrafiken. Polisen betonar också att man endast ska ta sig över gränsen om det är nödvändigt.
Nyland isolerades från övriga Finland i lördags för att bromsa spridningen av det nya coronaviruset. På söndagen granskade polisen 19 573 fordon som var på väg över landskapsgränsen och skickade tillbaka 397 fordon.
Polisen har också utfört kontroller i tåg som åkt över landskapsgränsen. I söndags stoppades 13 tågresenärer av totalt 824. På måndagen hade endast 6 av totalt 517 granskade tågresenärer stoppats innan klockan 18.

Artikeln har uppdaterats med nya siffror i slutet av måndagen.

ANDRA LÄSER