Qatar förlorade premiären – fans lämnade i paus

Någon glimrande premiärstämning var det inte tal om. Vilket fick hemmafansen att lämna al-Bayt-stadion i paus. Qatar förlorade mot Ecuador med 0–2 och fick därmed en tung start på VM-slutspelet.

Ecuador besegrade Qatar i VM-premiären.
TT
21.11.2022 06:55
Qatars fotbollslag har varit i skuggan sedan nationen 2010 tilldelades VM-slutspelet.
I stället har allt handlat om Qatar som land.
På ett negativt vis.
Runt om i världen rapporterades det om brister i mänskliga rättigheter, migrantarbetarnas situation, hållningen i hbtq-frågor och så allra senast ölförbudet runt om på arenorna.
Till dessa ämnen kan dessutom det internationella fotbollsförbundets ordförande Gianni Infantinos försvarstal och försök att tysta kritiker runt om i världen adderas.

Qatar såg sin chans

För landslaget var det — trots kritiken mot landet – ändå en okej tillvaro.
Det hävdar i alla fall förbundskapten Felix Sanchez.
– Det bästa för oss har varit att fokusera på fotboll, hålla oss lugna och undvika oväsen och rykten, sade han på presskonferensen inför premiären på al-Bayt-stadion.
– Men självklart tycker vi inte om när folk kritiserar vårt land.
Fotboll fick de i alla fall fokusera på.
Och kanske såg de trots allt sin chans att vinna mot Ecuador — som bara är sex rankningsplaceringar bättre än Qatar.
Men det var aldrig nära.
Med stöd av hemmasupportrarna och en klackremsa – klätt i rött, och som sträckte sig från botten till toppen i mitten av ena kortsidan – skapades en mindre ljudkuliss när hemmaspelarna sprang in på planen.
Sedan blev det inte mer än rop vid vissa tillfällen.
Mest var det tyst.
Nästan ödsligt, trots ett massivt publikhav.
Desto tystare, ja, det var absolut möjligt, blev det när Enner Valencia, som tidigt i matchen fick ett mål bortdömt för offside, satte 1–0 på straff i 16:e minuten.
Redan då kändes matchen klar.

Valencia tvåmålsskytt

Men en ledning med uddamålet är enligt klyschornas ordbok väldigt skör. Så när Valencia hittade rätt för tredje gången i matchen — två godkända, tre med offsidemålet inräknat — var det klart.
Något som även hemmasupportrar förstod.
Många valde dessutom att åka hem i halvtid och när andra halvlek började var det många stolar som gapade tomma.
Ecuador var inte imponerande vasst men var ändå klasser bättre på allt, de styrde, ställde och fick en fin start på VM-slutspelet.
För Qatar väntar härnäst Senegal och avslutningsvis Nederländerna. Ecuador möter närmast Nederländerna och sedan Senegal.

ANDRA LÄSER