Ting-Yun Huang syr barnkläder som inte är amerikanska

Ting-Yun Huang arbetar som kläddesigner och är för tillfället aktuell med ett flertal kollektioner barnkläder. Hon strävar efter att barnkläderna ska präglas av design och vara konstnärliga. Hon tycker att föräldrar bär ett stort ansvar för vilka slags kläder de köper till sina barn.

Hållbarare kvalité. Ting-Yun Huang önskar att den finska och europeiska barnklädesindustrin skulle präglas av kulturell mångfald och att kläderna skulle tillverkas av bra material.

Ting-Yun Huang är 32 år och kallas för Bubble. Hon är född i Taiwan, men har varit bosatt i Finland sedan 2009 då hon började studera kläddesign vid Konstindustriella högskolan i Helsingfors. Ting-Yun började redan vid sidan av studierna arbeta på ett finskt företag som designar kläder. Därefter arbetade hon en tid på ett danskt bolag, varefter hon slutligen startade sitt eget företag under namnet Aka Bubble Fashion Design Studio.

Ting-Yun önskar att barnklädesindustrin skulle rikta sig mot ett annat håll än den amerikanska kulturen. Hon motsätter sig den ytlighet och underhållning som sprider sig från USA över hela världen. Hon arbetar för att skapa barnkläder med en mångsidig och unik look och menar att kläder påverkar barnen betydligt mer än vi tror.

Att Ting-Yun valde att åka till Finland för att studera är inte vanligt bland taiwanesiska studerande.

– De flesta som har möjligheten att åka utomlands för att studera väljer nästan alltid USA eller Storbritannien.

Ting-Yun valde Finland av två orsaker. Främst var det på grund av att hennes far talade om för henne att de nordiska länderna är så öppna, vänliga, toleranta och genuina. Men det var också en finsk film som hennes mor lånade på ett bibliotek i Taiwan som väckte hennes intresse: Klaus Härös Elina – som om jag inte fanns (2002). Filmen fick Ting-Yun att känna att det fanns något rent och äkta i den finska kulturen.

Emot stora varumärken

I sin studio i Berghäll i Helsingfors designar och tillverkar Ting-Yun barnkläder från början till slut. Hon använder sig av miljövänliga material som hon hittar på marknader och väljer ut noggrant. Alla tyger är ekologiska. I sin senaste kollektion har hon låtit sig inspireras av den franska artisten Henri Matisse, vars konst hon uppfattar som färgglad och modig.

Ting-Yun blev i ett tidigt skede intresserad att använda ekologiska textilier i sitt arbete. Hon lade märke till att de flesta barnkläder var gjorda av sämre material, och att de dessutom oftast hade mönster som föreställde bilar eller björnar för pojkar och blommor eller kaniner för flickor. Alltihop påminde om Disneys och Pixars animationer eller Hollywoodkaraktärer.

– Det går att arbeta sig fram till något djupare och värdefullare än traditionella barnkläder, som präglas av ytlighet och den amerikanska kulturen. Vare sig vi vill det eller inte så känner alla till Backstreet Boys, Star Wars, Starbucks och andra varumärken. Det vore mer givande att erbjuda barnen diversitet och kultur av olika slag, tycker Ting-Yun.

Många föräldrar som Ting-Yun träffat när hon säljer sina barnkläder vill hellre ha något mittemellan än något alltför galet eller artistiskt. Därför är de försiktiga med att köpa något annorlunda eller modigare. Men hon önskar att föräldrar skulle ge sina barn en bredare världssyn – just genom de kläder de köper. Det finns så många andra kulturer än den amerikanska.

– Det är enkelt för föräldrar att köpa något som barn har lätt att anknyta till. Som Disney. Det är enkelt för barn att förstå den amerikanska kulturen, men varför måste vi leva den amerikanska drömmen? undrar hon.

Valde att bli egen

Själv skulle Ting-Yun vilja erbjuda barnen något mer.

– Vi växte upp med amerikansk kultur, medan stora konstnärer som Henri Matisse är mindre kända. Det här händer alla självständiga artister över allt, men också småföretagare, exempelvis kaféer. Alla som inte tillhör en kedja har svårt att överleva.

Under sin karriär har Ting-Yuns kläder visats på modevisningar i bland annat Paris och Köpenhamn, hennes design har även burits av Lady Gaga. Ting-Yun har träffat många finansiärer i modebranschen. Men det första finansiärerna frågar är Hur mycket kostar det? och Hur länge kommer det att ta?

När hon träffar folk i branschen har hon lagt märke till hur hon själv blir granskad för sitt utseende och sitt sätt att klä sig och föra sig på. Hon kände därför att hon inte ville ta steget ut i den stora modevärlden.

– Jag tröttnade på den sidan av branschen och säljer nu i stället mina kläder själv. Det blir inte några stora pengar, men jag är lycklig över att ha råd till hyra och mat samtidigt som jag kan arbeta fritt och spontant. I Norden är det lätt att vara sig själv.

Workshop för barn

I framtiden kommer Ting-Yun att fortsätta designa och tillverka baby- och barnkläder, men även damkläder. Hon drömmer också om att skapa ett slags konstworkshop för barn. I workshoppen skulle föräldrar och barn få designa och tillverka sina egna kläder i de färger och mönster de vill ha, med inspiration från Matisse. Målet vore att barn skulle få tillgång till konst och få skapa något själva.

– Jag vill skapa något som kan få folk att undra och utmana de redan existerande perspektiven i vårt samhälle.

ANDRA LÄSER