Många uppdrag för polis och sjöbevakare

Det varma och vackra vädret har fått fart på midsommarfirarna.

Kom ihåg den nya sjötrafiklagen om du rör dig till sjöss, påminner sjöbevakningen.
Med midsommar kommer också olyckor till sjöss och på vägarna. Myndigheterna rapporterar om flera tillbud runtom i landet under midsommarafton.
Räddningsmyndigheterna har hittills rapporterat om fyra drunkningsolyckor. De inträffade i Tövsala i Egentliga Finland, Leppävirta i Norra Savolax samt Kontiolax och Ilomants i Norra Karelen.
De förolyckade var män och 48-71 år gamla. Dödsorsakerna utreds.

"Livligare än normalt"

På Västra Finlands sjöbevaknings område har sjöräddarna haft fullt upp. Sedan torsdagen har sjöbevakningen haft 25 sjöräddningsuppdrag och 20 andra uppdrag, vilket är mer än en vanlig midsommar, säger man på stationen.
– Det har varit livligare än en normal midsommar, med mycket folk som är på väg till sina sommarstugor. Det handlar om motorfel, grundstötningar, folk som fallit ur båten, skotrar som har sjunkit, med mera, säger jourhavande vid sjöbevakningsstationen.
Sjöbevakningen har också fått ett larm om två båtar som krockat utanför Rimito i Nådendals skärgård. Enligt ögonvittnet som larmade ska båtarna ha kört in i varandra med hög fart, men när sjöbevakningen kom till platsen var båtarna borta.
– Båtarna fick sannolikt omfattande skador, men vad vi vet skadades ingen av dem som satt i båtarna. Hittills har alla vi ryckt ut för att undsätta klarat sig med livet i behåll.
Tidigare under dagen hade två förare kontrollen över en vattenskoter norr om Raumo, och hamnat i sjönöd. En båtförare som råkade passera lyckades slutligen få upp dem ur vattnet.
Vid Finska vikens sjöbevakningsstation säger man att man inte haft mer att göra än en vanlig midsommarafton. Jourhavande räknar till 20 sjöräddningsuppdrag och 10 andra uppdrag.

Helsingforspolisen: Lugnt hittills

I Helsingfors hade polisen väntat sig en livlig kväll, eftersom restaurangerna får ha öppet till klockan ett i natt.
Vid 18-tiden meddelade polisen ändå på Twitter att midsommarafton dittills varit lugn.
Fokus för övervakningen ligger på stadens parker och Sandvikens badstrand. Polisen håller särskilt utkik för minderåriga som dricker alkohol.
Redan under torsdagen hade polisen fullt upp då stora gäng samlades i parker och längs stränderna.
Enligt kommissarie Juha Haapalainen vid Helsingforspolisen motsvarade torsdagen en normal helgkväll med flera anmälningar om störande beteende och misshandel runtom i staden.
– Det är främst unga vuxna som samlats och gett oss en hel del uppdrag, men också ungdomar har varit i farten. Ju varmare det är, desto mer folk samlas utomhus, konstaterar Haapalainen.
I Alpparken samlades uppskattningsvis 300 personer, och flera fall av misshandel noterades.
Haapalainen tror att många valt att stanna i stan eftersom traditionella sommarevenemang ställts in på flera håll.
– Vi har räknat med att fler än vanligt firar midsommar i centrum, och det märks. Men förstås har många lämnat stan också, säger han.
Läs också: Sjöbevakarna och båtförsäljarna jobbar för högtryck – "Nu vill alla till sjöss"

Artikeln uppdaterad 21.34 med ny information.

Firar du midsommar till sjöss? Hit ringer du i en nödsituation

Nedan följer Gränsbevakningsväsendets tips för en säker midsommarhelg för de som tänker åka båt.
Enligt de nuvarande väderprognoserna blir midsommarhelgen varm på många håll i landet. Det betyder också att sjötrafiken väntas bli livlig. Båtförare bör därför hålla i minnet att också andra rör sig på sjön. Det hör till god sjömanssed att beakta den övriga sjötrafiken.
Håll koll på väderprognosen, planera rutten och berätta om dina planer innan du ger dig ut på havet. Glöm inte att förhållandena kan förändras mycket snabbt till havs. Meddela någon om du ändrar din planerade rutt.
Det är av högsta prioritet att det finns lämpliga flytvästar för alla. Glöm inte att flytvästarna endast fungerar korrekt när de är rätt påtagna. Även första hjälpen-utrustning, en reservdunk med bränsle och brandsläckare rekommenderas ombord. Kom också ihåg att hålla telefonens batteri laddat.
En stor del av olyckorna som inträffar på sjön sker under påverkan av alkohol, undvik därför att konsumera alkohol innan du ger dig ut på sjön eller under båtfärden.
I den nya sjötrafiklagen som trädde i kraft i fjol betonas det att varje sjöfarkost måste ha en befälhavare som bland annat ansvarar för farkostens säkerhet och att sjötrafikreglerna följs. Detta gäller även små båtar.
Om du hamnar i en nödsituation till havs ska du ringa sjöräddningens larmnummer 0294 1000.
Sjöbevakningen rekommenderar också att man laddar ner appen 122 Suomi till telefon eller surfplatta eftersom din position automatiskt meddelas till myndigheterna vid nödsamtal.
Fler tips för båtförare finns på Gränsbevakningsväsendets webbplats.

ANDRA LÄSER