Fotbollsfansen har intagit Helsingfors: “Om inte Supercupen hade hållits här skulle jag nog aldrig ha kommit hit”

I kväll spelar Real Madrid och Eintracht Frankfurt på Olympiastadion i Supercupen, för första gången någonsin. Biljetterna sålde slut i ett nafs. Men är Helsingfors verkligen en fotbollsstad? HBL tar tempen på hur snacket går bland utländska fotbollsfans.

Från vänster: Jari, Jörg, Elsa, Henri, Stefanie och Ida. Familjen Friebel/Böhl är från Frankfurt och hoppas att hemmalaget ska vinna i kvällens Supermatch. – Min favoritspelare är Kevin Trapp, säger Elsa. – Och min är Filip Kostic, säger Henri.
Sandra Brobornsandra.broborn@ksfmedia.fi
10.08.2022 17:53 UPPDATERAD 10.08.2022 17:56
I kväll går den prestigefyllda matchen mellan Real Madrid och Eintracht Frankfurt i UEFA Super Cup av stapeln. Matchen spelas på Olympiastadion för första gången någonsin. Lagen, som båda korades som vinnare i sina respektive ligor, Champions League och Europa League, har inte mött varandra på 62 år.
På Medborgartorget där Supercupens fans håller till är det varmt och soligt. Människoröster varvas med hejaramsor som duggar tätt.
“Vi älskar Real Madrid”
– Vi älskar Real Madrid. Vi reser land och rike runt, säger Wojciech Gorski.
Paris, Skopje, Tallinn och nu Helsingfors. Kompisgänget från Polen har följt Real Madrids finaler i Supercupen tidigare och vänskapen började i samband med att de var på samma matcher. Inför kvällens match har de bara ett mål i sikte: att sjunga Real Madrid till seger.
Från vänster: Patryj Mazurek, Wojciech Gorski, Kamil Lugowski, Damian Poplawski och Dominik Budniok från Polen älskar Real Madrid. – De här pokalerna är hemgjorda med en 3D-skrivare och jag har skrivit Helsingfors 2022 och mitt namn på alla, säger Gorski och skrattar.
Helt plötsligt tar Dominik Budniok ton och de andra i gänget klämmer i. På fläckfri spanska skrålas: “Hur skulle jag inte kunna älska dig om du vore Europamästare” (reds översättning). 
– Vi håller på Real Madrid för att det är folkets lag. Vi stöttar folket genom att sjunga, säger Budniok.

Hurdan är en bra fotbollsstad? 

– Varenda liten stad i Europa är bra. Oavsett var matchen spelas så får vi resa. Hade Supercupen inte spelats här hade jag förmodligen aldrig rest hit, säger Damian Poplawski.
Budniok berättar att han hemma har ett “privat museum” med skor och tröjor som signerats av spelare från Real Madrid. Och guldbollen signerad av Cristiano Ronaldo, som tidigare spelade för Real Madrid.
Att Real Madrid är favorittippat inför matchen märks också bland fansen som håller tummarna för det andra laget: Eintracht Frankfurt.
– Jag tror att det blir 3-2 till Real Madrid. Jag gillar spelarna i Real Madrid mer än i Eintracht Frankfurt för att de har en sådan kemi att de kan spela på en hög nivå, säger Philipp Hohmann.
– 6-5 till Eintracht Frankfurt i straffläggning, säger Tamino Christ.
 Hohmann och barndomskompisen Christ från Wiesbaden i Tyskland är iklädda Eintracht Frankfurts matchtröjor och spelar fotboll i strumplästen inne på den lilla fotbollsplanen på området. Det är första gången de besöker Helsingfors.
– Det är vackert. Tyska städer är inte så rena. Här är det grönt och man ser inte tuggummi och cigarettfimpar på marken, säger Hohmann.
Philipp Hohmann och barndomskompisen Tamino Christ hoppas på vinst för hemmalaget Eintracht Frankfurt. De spelar själva fotboll hemma i Tyskland och gör allt tillsammans. – Min favoritspelare är Kevin Trapp, säger Christ. – Ja, han ser också bra ut. Men min favorit är nog Federico Valverde i Real Madrid, säger Hohmann.
Inte känt som fotbollsstad
Att Helsingfors inte är någon fotbollsstad i den sanna bemärkelsen blir tydligt när Christs pappa ger ett blankt nej på frågan om det är det och skrattar.

Vad skulle krävas för att Helsingfors skulle bli en riktig fotbollsstad? 

– Finland tycks vara mer intresserat av ishockey. Efter att jag har testat turistbussarna här i stan har jag bara sett Olympiastadion. Jag tror att Finland skulle behöva fler fotbollsintresserade och stadion.  
Lite längre bort på området träffar HBL familjen Friebel och Böhle från Frankfurt, klädda i Eintracht Frankfurts färger.

Vad tycker ni om Helsingfors som fotbollsstad?

– Är det en fotbollsstad? svarar Jari Friebel och Stefanie Böhle i kör.
– Finland är inte känt som en fotbollsnation och Helsingfors är inte känd för att vara en fotbollsstad. Det är få finländska fotbollsspelare som är kända i Tyskland, säger Friebel.
Dagen har tillbringats med att sjunga hejaramsor på bilresan från sommarstugan i Tavastehus till Helsingfors.
Dottern Elsa visar hur den tyska hejaramsan går och stämmer upp i sång: “Svart och vit, vit som snö, det är våra färger. Vi håller pokalen och vi är tyska mästare” (reds översättning).
– För Real Madrid är det den sedvanliga säsongsöppningen men för Frankfurt är det stort. Bara att vara här och se matchen är tillräckligt för mig. Förhoppningsvis får de in några riktigt bra målträffar, säger Friebel.
Är det ett mirakel om Eintracht Frankfurt vinner i kväll?
– Ja, jag skulle tro det, säger Friebel.
Läs också: Olympiastadion scen för repris på klassisk Europafinal

ANDRA LÄSER