De här bidragen gick vidare i den första semifinalen i Eurovision song contest – finska Lordi medverkar i finalen

Tio bidrag av sexton gick vidare i den första semifinalen i Eurovision song contest på tisdagskvällen.

Sveriges Tusse Chiza hölls i spänning till mot slutet när finalisterna meddelades.
Följande länder gick vidare till lördagens final.
1. Norge, Tix med "Fallen angel".
2. Israel, Eden Alene med "Set me free"
3. Ryssland, Manizha med "Russian woman"
4. Azerbajdzjan, Efendi med "Mata Hari"
5. Malta, Destiny med "Je me casse"
6. Litauen, The Roop med "Discoteque"
7. Cypern, Elena Tsagrinoumed "El Diablo"
8. Sverige, Tusse med "Voices"
9. Belgien, Hooverphonic med "The Wrong Place"
10. Ukraina, Go_A med "Shum"
Sveriges Eurovisionsvinnare 2015, Måns Zelmerlöw, dök upp på storbildsskärm i pausen och det avslöjades att han ska stå för en del av underhållningen i finalen – tillsammans med Finlands vinnare 2006, Lordi.
I den andra semifinalen på torsdag tävlar bland annat Finlands Blind Channel med rocklåten Dark side.
Årets Eurovision song contest ordnas i Rotterdam, Nederländerna.

Tusse: Fortfarande starka i musik

För Sverige, vant med framgång, blev det en nervkittlande semifinal med bland annat en rejäl kameramiss från produktionens sida.
Sverige blev det åttonde landet att få en finalplats i den första semifinalen av Eurovision Song Contest. Tusse Chiza beskriver väntan på resultatet som "tortyr" och berättar vad som pågick bakom kulisserna.
– Man ser lätt vem som går vidare genom att lista ut var kameramannen står. Han kom först till oss, så vi tänkte "Yes!". Men sedan gick han. Han kom tillbaka efter ett tag och vi kände "Ja!", men han gick igen!
– Han teasade oss fyra gånger! Tredje gången kände jag "förlåt Sverige, jag har gjort er besvikna men vi gjorde vårt bästa och njöt".
19-åringen berättar att han känner en viss prestationsångest på grund av hur Sverige har presterat i musiktävlingen tidigare.
– Vi har haft så grymma representanter som är helt fantastiska. Jag ville inte vara den som tappade bollen. Jag vill hedra Sverige och visa att vi fortfarande är starka i musik.
Rent tekniskt blev det inte en okomplicerad historia för Sverige. När det var Tusses tur att kliva upp på scenen gick en av produktionens kameror sönder, och bilderna i numret satt inte som de skulle, berättar delegationschefen Lotta Furebäck.
– Det var den kameran som ger oss två närbilder och lite större bilder. Man undrar ju hur mycket det har påverkat numret och hur mycket det påverkade Tusse, men det var inte bärande. Tusse var nöjd och dansarna var nöjda, säger hon.

ANDRA LÄSER