Robert Helenius: ”Vill ha ett liv efter boxningen också”

Tungviktsboxaren Robert Helenius har inte bestämt sig om karriären fortsätter. – När jag var 18–19 år lovade jag åt mig själv att jag slutar om jag blir knockad tre gånger på grund av att jag vill ha ett liv efter boxningen också. Men få se nu, jag har inte bestämt mig ännu, säger Helenius i Yles Efter Nio.

Robert Helenius åkte på en stjärnsmäll i matchen mot Deontay Wilder.
Tommi Willbergtommi.willberg@ksfmedia.fi
28.03.2023 12:43
Snart har ett halvår gått sedan tungviktsboxaren Robert Helenius lämnade Barclays Center i Brooklyn i en ambulans efter att han blivit knockad i första ronden av förre världsmästaren Deontay Wilder.
Knockoutförlusten var karriärens tredje och ett massivt bakslag i jakten på en VM-titelmatch. Efter matchen var karriärens fortsättning en het fråga – som ännu i dag är obesvarad.
– När jag var 18–19 år lovade jag åt mig själv att jag slutar om jag blir knockad tre gånger på grund av att jag vill ha ett liv efter boxningen också. Men få se nu, jag har inte bestämt mig ännu, säger Helenius i Yles Efter Nio.
Helenius berättar om stunderna efter att han träffats av Wilders stenhårda slag.
– Det är ganska intressant. Jag kommer inte ihåg att jag gått från ringen. Jag kommer ihåg att jag vaknade i ambulansen och frågade tränaren hur det gick i matchen. Jag har inga minnen före det, berättar Helenius.
Han har heller inga minnesbilder från omklädningsrummet där läkare undersökte och observerade honom i en timmes tid innan ambulansen förde finländaren till sjukhuset.
– Tränaren var lite orolig då jag inte visste vem han var. Det var skrämmande att vakna i ambulansen, men sådan är sporten.
Bara ett par dagar efter matchen var Helenius tillbaka hemma i gymmet på Åland. Ett för honom vanligt sätt att bearbeta de tidvis mörka känslorna efter en tung förlust.
– Inte mådde jag ju bra, medger Helenius i Efter Nio.
Utöver den mentala smällen en förlust innebär finns risken för allvarliga hjärnskador då man blir knockad. Helenius menar ändå att han klarat sig utan sådana genom sin långa karriär.
– Samma läkare som sett på min hjärna sedan jag var 18 år säger att han inte sett någon förändring åt sämre håll, så den är nog i skick, säger 39-åringen vars fortsättning i boxningsringen alltjämt är höljd i dunkel.

ANDRA LÄSER