De här skandalerna omger ryska valet

I dag är sista valdagen i Ryssland. Valet har varit omgivet av fusk, manipulationer och skandaler. HBL redogör för några av dem.

Valet till ryska underhuset, duman, i Moskva pågår fram till söndag kväll.
19.09.2021 07:30 UPPDATERAD 20.09.2021 15:36
Redan första röstningsdagen den 17 september rapporterar oberoende Dozjd om valfusk. En man i Sankt Petersburg släpper ner en stor packe färdigt ifyllda valsedlar i en valurna. Han har klara svårigheter med att få dem alla att rymmas genom springan. Mannen, klädd i munskydd och keps, går inte att identifiera.
Samma dag filmar Dozjd en kvinna som kom in i vallokalen med väskan full av tomma valsedlar. Hon grips av polisen men vägrar identifiera sig.
På första valdagen den 17 september avlägsnade Apple och Google Navalnyjs app ”Rösta smart” från sina webbutiker. Även Pavel Durov, som grundat den populära meddelandetjänsten Telegram, har meddelat att han är tvungen att göra samma beslut. Detta ledde till hård kritik från ryska demokratiaktivster. Navalnyjs talesman Ivan Zjdanov kallade techjättarnas beslut ”skamligt” och tillade att den ryska regeringen kommer att bli mycket förtjust.
Samma dag testade jag själv med att ladda ner appen med mitt ryska abonnemang i Sankt Petersburg. Den gick att ladda ned utan vpn. Situationen tycks med andra ord vara oklar.
Aleksej Navalnyjs team uppmanar väljare att rösta på alternativa kandidater för att utmana regeringspartiet Enade Ryssland. Arkivbild.

Effektiv app skrämmer

Taktiken ”Rösta smart” går ut på att en algoritm räknar ut vilken kandidat som har störst chanser att slå ut Putinpartiet Enade Rysslands kandidat. Att de ryska makthavarna är rädda för strategin är tydligt. Den ledde till att Putinpartiet Enade Ryssland förlorade nästan hälften av sina mandat i Moskvas stadsfullmäktige år 2019. Ryska utrikesministeriets taleskvinna Maria Zacharova har påstått att tekniken är utarbetad av Pentagon, något som fått Navalnyjs medarbetare att le i mjugg.
– Jag förstår så väl deras hysteri. Låt oss skrämma dem ytterligare. Alla ni som inte hunnit ladda ner appen kan göra det, skrev Navalnyjs pressekreterare Kira Jarmysj på Twitter.
Den ryska statsvetaren och analytikern Jekaterina Schulmann säger att ”Rösta smart” bara fungerar inom vissa ramar, men att den är effektiv.
– Den är effektiv på två sätt – den försvagar det största partiet och kan leda till att nya personer blir invalda. Det är därför makthavarna har tagit till en massa åtgärder mot den. Det är väldigt intressant hur statliga tv-kanaler nu rapporterar om ”Rösta smart” och uppmanar folk att absolut inte följa de här instruktionerna, säger Jektarina Schulmann till DN.
Hon är docent på Ryska presidentakademin för nationalekonomi och offentlig förvaltning.
Enligt opinionsundersökningar har Enade Rysslands stöd sjunkit från 40–45 procent inför förra valet 2016 till kring 30 procent nu.

Många medarbetare i fängelse

Också teamet kring Navalnyj har drabbats av skandaler. Inför valet gick plötsligt en av Navalnyjs allierade, läkaren Anastasija Vasileva, ut på Facebook och meddelade att hon inte längre vill ha något med Navalnyj att göra.
– Jag är mycket besviken. Alla Navalnyjs medarbetare sitter tryggt i Europa, medan vi sitter i fängelse. Märker ni skillnaden? Alla som har trott på Navalnyj hotas av att gripas och förföljas, skriver Vasileva.
Många demokratiaktivister anser att Vasileva, som sitter gripen och anklagad för att ha brutit mot coronaföreskrifter, har tvingats skriva detta. Hon jämförs redan med den belarusiska journalisten Raman Pratasevitj. Efter att han greps i Minsk har han tvingats öppna en ny Telegramkanal där han kritiserar den belarusiska oppositionen.
– Vasilevas efternamn är nu Pratasevitj, skriver komikern Viktor Sjenderovitj Telegram.
Vasileva själv har inte kunnat kommentera fb-uppdateringen, eftersom hon sitter i häkte.
En del vill inte ens se röstningen till Rysslands parlament som ett val, andra kallar det fars.

Lågt valdeltagande

Den stora frågan när de manipulerade valresultaten avslöjas på söndag kväll är inte huruvida Enade Ryssland vinner, utan hur mycket de har vågat justera siffran uppåt. Jekaterina Schulmann påpekar att de flesta missnöjda väljare fortfarande demonstrerar genom att inte rösta alls.
– På 1990-talet hade vi valdeltagande på över 60 procent. Så länge det fanns politisk konkurrens röstade folk flitigare, det är helt klart. Från 2003 har makthavarna marginaliserat och avlägsnat icke önskvärda kandidater.
Förra gången Ryssland höll dumaval 2016 var valdeltagandet 47,88 procent. År 2011 var det 60,21 procent.
– Från 2007 minskar valdeltagande hela tiden. I varje val är det lägre än föregående. I år är det möjligt att valdeltagandet inte överstiger 50 procent, säger Schulmann.

Ryssland håller duma- och kommunalval den 19 september

Den 17-19 september håller Ryssland parlamentsval (dumaval), samt kommunal- och regionalval i vissa regioner och städer, bland annat i Tjetjenien, Karelen, Kaliningrad och Sankt Petersburg.
Duman har 450 mandat. Hälften väljs på partilistor, hälften i enmansvalkretsar.
Inför valet har större delen av oppositionen inte tillåtits registrera sig, precis som i kommunal- och regionalvalet 2019. Sedan Putin blev president år 2000 har Ryssland inte haft ett enda fritt och rättvist val. Trakasserierna mot oppositionen och valfusket har förvärrats varje gång.
Den viktigaste oppositionsledaren Aleksej Navalnyj sitter fängslad. Alla hans viktigaste medarbetare har lämnat Ryssland.
Kreml har tillåtit nio partier att ställa upp i dumavalet. Putinpartiet Enade Rysslands lista leds av försvarsminister Sergej Sjojgu. De övriga partierna är kommunisterna, LDPR, Rättvist Ryssland, Fosterlandet, Medborgarplattformen, Jabloko, Pensionspartiet och Nya människor. Det troliga är att de fyra första partierna (alla Putintrogna) kommer in i duman.

ANDRA LÄSER