Storklubbarna på jakt efter Cody Gakpo

PSV fostrade honom och är klubben där han slog igenom. Den klassiska Eindhovenklubben kommer att få en väldig hög med pengar då Cody Gakpo senast i sommar lämnar Eredivisie bakom sig.

Gody Gapko har fått sitt stora genombrott i VM i Qatar.
Jonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
09.12.2022 09:00 UPPDATERAD 09.12.2022 09:57
Gakpo har gjort tre mål för Nederländerna och varit en viktig kugge i ett ovanligt harmoniskt Oranje som möter Argentina i kvartsfinal på fredag kväll.
Gakpo brukar spela ytter i klubblaget PSV där kultspelaren Luuk de Jong agerar center. 23-åringen är både snabb och teknisk men är tack vare sina 189 centimeter i strumplästen också ett vapen i luftrummet. Något han också visat i VM där ett av målen kommit via hans hjässa.
Gakpo gör mål mot Senegal då målvakten Edouard Mendy är ute och flaxar.
23-åringen är en spelare som tränaren Louis van Gaal gillar skarpt. Han har de överraskande offensiva attributen i offensiven och en oerhört stark arbetsmoral också i spelet utan boll. Har du inte det spelar du inte för van Gaal. Den bestämde 71-åringen har ett ledsnöre i sitt sätt att leda fotboll. Hans väg eller ingen väg alls.
I landslaget har van Gaal placerat Gakpo mer centralt i banan bredvid Memhphis Depay i anfallet. Också här finns en slug baktanke av van Gaal. Depay är kort och snabb, Gakpo är också snabb men därtill rätt reslig vilket gör honom till ett utmärkt komplement till Depay.
— Han ville inte spela som central anfallare eller som nummer tio men han gjorde det för min skull. Nu tycker han att jag är ett geni till tränare, säger van Gaal i holländsk tv.

Nederländerna-Argentina i fem punkter

1. Matchbild. Argentinas taktik baserar sig på ett stort bollinnehav. Lagets bollinnehavsprocent så här långt i VM är 65, endast Spanien är bättre, eller värre, på 76. Nederländerna ligger på strax över 50 procent och Argentina kommer att slå flera passningar än motståndarna och försöka lirka sig fram till chanser. Nederländerna har ingenting emot att ligga rätt djupt defensivt och vänta på de rätta ögonblicken att vända snabbt.
2. Balansen och disciplinen. Veteranmittbacken Nicolas Otamendi är sig lik. Spelar på väldigt snäva marginaler och har en tendens att komma lite sent i tacklingarna ibland. Honom kommer holländarna att pressa. Argentina blottar luckor neråt och om Nederländerna kan spela sig igenom den första vågen av pressande spelare finns stora ytor att gå på.
Nederländerna har stundtals spelat sövande tråkigt under detta VM men blixtrat till då och då och visat sin potential. Har en oerhört välfungerande kollektiv defensiv som allt bygger på. Backlinjen är dynamit.
3. Lionel Messi. Maestrons med stor sannolikhet sista VM, åtminstone i en betydande spelmässig roll, och tre segrar skiljer till den stora drömmen. Är enormt mycket delaktig i spelet och möter djupt ibland för göra det svårt för motståndarna. Inte varit lika klinisk framåt som i sina allra bästa dagar men är ett ständigt orosmoment med sin fantastiska bollberöring och blick. Kommer att ha en holländsk överrock på sig mest hela tiden.
4. Nederländska vapen. Tålamodet och kylan att lita på den taktik som gett så bra resultat också hittills. Väldigt bra på att vända snabbt då möjligheten ges. Hela laget ger ett väldigt harmoniskt intryck.
5. Argentinska vapen. Här finns individuell skicklighet och briljans i överflöd. Och i täta matcher kan sådant ha en helt avgörande betydelse.
När, var och vad? 21.00 fredag. Lusail. Kvartsfinal i VM.
Tips: 2–1.

Enorma stjärnor lyser med sin frånvaro

Nederländerna är känt som ett lag som ibland gör briljanta turneringar, ibland underpresterar och ibland inte är med över huvud taget. Inre schismer har många gånger grusat Oranjes förhoppningar men truppen 2022 är av gott virke.
De enorma stjärnorna lyser denna gång med sin frånvaro. Van Dijk, de Jong och Depay i all ära men de har inte samma sken runt sig som exempelvis Rijkaard, Cruyff, Gullit, van Basten eller van Nistelrooy.
— Det har säkert funnits mera namnstarka upplagor av holländska landslaget men detta lag är det bästa lag jag någonsin tränat. Bredden är utmärkt, säger van Gaal som tog över landslaget för tredje gången år 2021.
Vid det skedet hade Gakpo redan gjort sitt ett stort namn i PSV där han är den största stjärnan för tillfället. Och är du en stor stjärna i någon av storklubbarna PSV, Ajax eller Feyenoord blir du inte särskilt långvarig i Eredivisie. Den holländska ligan är en av världens bästa fostrarligor där stora summor läggs ner på juniorverksamheten. Det i sin tur ger en, sett till befolkningsunderlaget, oerhörd mängd talanger som kunniga juniortränare formar till spelare som motsvarar dagens skyhöga krav.

Plock bland anfallare som slagit igenom i sitt första VM

Gary Lineker 1986
Gjorde sitt första slutspel i Mexiko 1986 och slutspelet blev en fullträff för den flinke anfallaren. Lineker var ett etablerat namn i England redan före VM men det var i den mexikanska sommaren han slog igenom på den stora scenen.
Lineker räddade England i den sista omgången och gjorde ett hattrick på 28 minuter mot Polen. I åttondelen mot Paraguay blev det två mål till och i den mytomspunna kvartsfinalen mot Argentina gav han England hopp med en reducering efter Diego Maradonas mål.
Lineker gjorde en finfin karriär i Barcelona och Tottenham efter det. I landslaget blev det 80 matcher och 48 fullträffar.
Salvatore Schillaci 1990
Hade en bra säsong i Juventus bakom sig men det var inte särskilt många som trodde att han skulle vara namnet på alla italienska fotbollsälskares läppar sommaren 1990. Palermos lille store son var mera med i truppen för att bidra med bredd då hemmanationen hade kanoner som Vialli, Carnevale och Serena att tillgå på topp. Men efter att Schillaci hoppade in mot Österrike i premiären och satte matchens enda mål stärktes hans aktier. I gruppavslutningen mot Tjeckoslovakien fanns han redan i startelvan och gjorde mål igen. Det blev ytterligare tre mål i utslagsskedet och "Toto" med sina isande ögon var hela Italiens son.
VM blev ändå den stora höjdpunkten i karriären för Schillaci som aldrig återfann formen som för en månad gjorde honom odödlig. Det blev Juventus och Inter innan han avslutade karriären i Japan.
Oleg Salenko 1994
Var tämligen okänd för den stora publiken trots att han hade gjort några hyfsade säsonger för Dynamo Kiev. Vid tiden för VM var han spanska Logrones spelare dit han flyttat då de ryska spelarna i strid ström lämnade moder Ryssland bakom sig då samhället kollapsat efter Sovjetunionens fall.
Salenko gjorde mål i förlustmatchen mot Sverige innan det lossnade på allvar mot Kamerun. Salenko gjorde fem mål men det räckte inte för avancemang för Ryssland.
Valencia hostade upp med ett par miljoner euro för Salenko men han avpolleterades efter en säsong till Rangers där han inte gjorde någon glad. Försvann sedan mer eller mindre från radarn innan han avslutade karriären 2001 i Polen.
Gjorde bara åtta matcher i landslaget. Och sex mål. Samtliga sex mål kom sommaren 1994 i USA.
Michael Owen 1998
Hade slagit igenom i Liverpool i Premier League säsongen 1997-1998 och i VM spelade han sig till en plats i startelvan via ett mål mot Rumänien i gruppspelet. Inledde mot Colombia och också i åttondelen mot Argentina där han gjorde ett fantastiskt mål som betydde 2-1 för England. Matchen och VM slutade ändå i ännu ett bittert uttåg för England då Argentina vann på straffar.
Gjorde en lång och fin karriär. De bästa åren gjorde han i Liverpool där han öste in mål innan flytten till Real Madrid där skadorna så småningom började göra sig påminda. Det blev ännu spel i Newcastle, Manchester United och Stoke innan karriären var över.
89 matcher och 40 mål blev facit i landslaget.
James Rodriguez 2014
Var Monacos man sommaren 2014 efter några väldigt lovande säsonger i Porto.
Colombianen var glödhet på brasiliansk mark och gjorde ett mål i varenda en av Colombias matcher. Colombia gick till kvartsfinal där Brasilien vann med 2-1. Före det hade Colombia vunnit sina samtliga fyra matcher.
Efter VM hostade Real Madrid upp med 75 miljoner euro men Rodriguez blev aldrig den hjälte Los Blancos räknat med. Han lånades ut till Bayern München för ett par säsonger innan han 2020 gick till Everton som en fri agent. Allt annat än bra i Everton som släppte iväg honom till Al-Rayyan i den qatariska ligan. Inte heller där lyckades han. Numera i Olympiakos.
I landslaget har det blivit 89 matcher och 25 mål.
Kylian Mbappé 2018
Det stod skrivet i stjärnorna att Mbappé skulle bli en superstjärna men det var i Ryssland 2018 han slog igenom riktigt stort. Den vindsnabbe fransmannen gjorde fyra mål på Frankrikes väg till guldet. Samma sommar pungade PSG ut med 180 miljoner för anfallaren som öst in mål för Parisklubben.
Varit i grym form också i pågående slutspel.
I landslaget har det blivit 33 mål på 63 matcher och det lär bli väldigt många till innan Mbappé, 23, är redo att avrunda.
Gakpo är en av de produkterna. Han har var visserligen ingen enorm stjärna i junioråren, en växtspurt gjorde exempelvis att han fick lite problem med motoriken, men PSV har satsat på honom sedan åtta års ålder och kommer snart att få sin belöning för det.
I juniorlandslagen fanns han med då och då, men inte så att han lämnade något jättelikt avtryck efter sig. Åtminstone inte så stort att någon av storklubbarna i Europa på allvar fått upp ögonen för honom.
Men bättre att skynda långsamt. Världen kryllar av juniorstjärnor som aldrig slog ut i full blom som seniorer. Det har Gakpo gjort och i sommar kan han välja och vraka bland klubbarna som är ute efter honom.
Manchester United var nära en affär redan i somras. Efter VM-succén kommer prislappen sannolikt att landa någonstans kring 80 miljoner euro och det finns fler klubbar med och budar nu. En mångsidig och målfarlig 23-åring är de flesta intresserade av. I synnerheten som också den mentala sidan verkar vara i toppskick.

ANDRA LÄSER