Norska smittskyddsdirektören backar om 300 000 smittade per dag

Det norska estimatet om 90 000–300 000 smittade per dag om omikronvarianten får härja fritt är överdriven, säger landets smittskyddsdirektör Frode Forland. Folkhelseinstitutet släppte en rapport om smittspridningen i går. – Det är en teoretisk modell som inte är realistisk och visar vad som händer om inget görs, säger Forland.

300 000 smittade kunde det bli i Norge om inget gjordes. Så förtydligare Frode Forland sitt budskap på tisdagen.
Enligt Frode Forland är det inte frågan om en riktig prognos utan om en teoretisk modell som visar hur omikron kan spridas om den inte hindras över huvud taget.
Forland säger att den norska sjukvården redan nu är ansträngd eftersom över 350 personer vårdas på grund av deltavarianten och nu sprids omikron mycket snabbt. På två veckor har nästan 1 000 fall smittade av omikron rapporterats.
Att det blev liv om Folkhelseinstitutets rapport kan han förstå. FHI skrev följande:
"I ett preliminärt scenario beräknar vi att det inom tre veckor kan handla om 90 000–300 000 fall per dag och runt 50–200 sjukhusinläggningar per dag om inte spridningen bromsas upp avsevärt av åtgärderna”.
Forland säger att de här siffrorna visar på allvaret i situationen.
Frode Forland.

Restriktioner igen

På måndagskvällen meddelade statsminister Jonas Gahr Støre om nya restriktioner, bland annat förbud mot alkoholförsäljning som träder i kraft på onsdagen. Dessutom införs ett tak, 20 personer, som får samlas på offentliga sammankomster och privata fester inomhus.
Norge som har klarat sig bra genom pandemin hittills har drabbats hårt av den trots att vaccintäckningen är hög. Nu ligger Norge i toppen av smittspridningen i Europa. Det är främst bland barn och unga som smittan ökar, men de norska myndigheterna har inte stängt skolorna. I stället har de förts upp på gul nivå vilket är ett steg under att gå in för distansundervisning. Kommunerna kan själva fatta beslut om att gå upp till röd nivå om smittspridningen i skolor lokalt blir för hög.
De norska restriktionerna innebär också distansarbete för dem som kan jobba hemifrån och att all tränings- och idrottsverksamhet för vuxna stoppas för en månad. Alla de restriktioner som infördes på måndagen är i kraft till mitten av januari.
Förra veckan infördes bland annat obligatorisk användning av munskydd och kravet på att hålla ett en meters avstånd.
Frode Forland säger att Sverige, där en större del av befolkningen redan har smittats av corona, kan vara i en lite bättre situation – en tid.
– Norge ligger kanske lite före Sverige i spridningen av omikron, men Danmark tror att den nya varianten kommer att vara den dominerande i samhället kanske redan på onsdagen, säger han till HBL.
I Storbritannien är omikron redan det.

ANDRA LÄSER