Mika Salminen: Beslut om munskydd i skolorna ska fattas lokalt

Det finns inte mycket stöd för att munskydd skulle förhindra smittspridning i skolorna, enligt hälsosäkerhetschef Mika Salminen. Men beslutet om att slopa munskydden ska fattas på lokal eller regional nivå – Institutet för hälsa och välfärd har aldrig gett en munskyddsrekommendation för skolorna, säger han.

– Vår syn har hela tiden varit att de inte har så stor verkan i skolorna att vi skulle kunna anse oss ha en möjlighet att ge en sådan rekommendation, säger hälsosäkerhetschef Mika Salminen. Enligt honom är det de lokala myndigheterna som ska besluta om skolelever och personal uppmanas bära munskydd eller inte.
07.04.2022 17:40 UPPDATERAD 07.04.2022 18:21
I många skolor gäller fortfarande att elever och personal bär munskydd, och flera har frågat sig om inte Institutet för hälsa och välfärd THL ska slopa munskyddsrekommendationen.
Hälsosäkerhetschef Mika Salminen svarar med att THL aldrig har gått ut med en munskyddsrekommendation som gäller skolmiljön.
– Vi har allmänt sett inte sett någon större nödvändighet med att ha munskydd i skolorna. Därför har vi inte gett en sådan rekommendation. Samtidigt har vi konstaterat att eftersom det här är en fråga som de lokala myndigheterna är ansvariga för, så har de förstås rätt att ge sina egna rekommendationer.
Därmed är det också på lokal eller regional nivå som ett beslut om att slopa munskydden ska fattas, enligt Salminen.
– För tillfället har vi skolor och kommuner som till och med säger att de väntar på vår rekommendation. Men inte kommer vi att ge en rekommendation om något som vi inte har gett, utan de måste själva bestämma sig för att avstå från munskydden.
Rent konkret är det kommunens eller sjukvårdsdistriktets smittskyddsläkare som ska reagera, säger Salminen.

Är det läge att reagera nu sett till epidemiläget i Finland?

– Man ska inte rekommendera sådana saker som inte egentligen längre har så mycket verkan. Det har förts fram argument om att munskydden ger en lugnande inverkan på människor, men medicinska rekommendationer ska inte grunda sig på sådana fakta utan på verklig verkan.
– Det finns också nackdelar med att man i åratals tid inte ser sina elevers eller sin lärares ansikte. Det är inte heller en bra sak, speciellt om man vet att nyttan med det hela inte egentligen inte kan bedömas vara väldigt stor.
Salminen säger att alla regioner inte har en munskyddsrekommendation och att det också varierar för vilken ålders barn och unga munskydden rekommenderas. Utifrån det går det också att dra slutsatser.
– Det finns egentligen inte hemskt mycket som talar för att munskydden i sig skulle hindra smitta i skolmiljön eller bland de unga. Vi har faktiskt sett en ganska kraftig nedgång i smittotalen bland barn redan en längre tid oberoende av om barn bär munskydd eller inte, säger Mika Salminen.
Han påminner om att barnen tillbringar en betydande del av tiden utanför skolan, kanske i olika hobbyer utan munskydd.
Omikronvarianten skiljer sig dessutom från tidigare virusvarianter i och med att den smittar lättare och dessutom är restriktionerna i hög grad slopade.
– Situationen var lite annan när vi hade väldigt omfattande restriktioner i samhället för många andra aktiviteter. Då kanske munskyddet gav ännu en liten tilläggsdos till skyddet, men nu när du kan göra vad som helst annat så är det nog tyvärr så att munskyddet inte skyddar dig eller din medmänniska på samma sätt längre.

ANDRA LÄSER