Johaugs ilska över ryska stjärnans stöd till Putin – "Jag blir förbannad"

Den norska skidstjärnan Therese Johaug vill att de ryska skidåkarna ber om ursäkt innan de kan återvända till världscupen.

Alexander Bolsjunov gjorde stor succé i OS i Peking. Efteråt blev han befordrad till kapten i det ryska nationalgardet.
Internationella skidförbundet FIS beslöt att stänga av de ryska och de belarusiska skidåkarna från internationell tävlan efter Rysslands invasion av Ukraina. Det är tveksamt om de kan återvända till världscupen om ett halvt år.
– Först och främst måste kriget ta slut. Det är helt klart, säger den norska storstjärnan Therese Johaug till NRK.
– Det är svårt att säga här och nu, men det är mycket som ska hända för att de ska få tävla igen.
Det finns de som anser att de ryska skidåkarna inte är ansvariga för kriget, men förra veckan deltog bland annat den ryska storstjärnan Alexander Bolsjunov i en stödkonsert för kriget i Ukraina. Rysslands diktator Vladimir Putin höll tal för cirka 100 000 människor på Luzhniki-stadion i Moskva – och Bolsjunov var en av frontfigurerna.
– Jag blev chockerad. Samtidigt blev jag inte chockerad, säger Johaug till NRK.
– Jag tar så starkt avstånd till det att jag inte vet hur jag ska förhålla mig. Jag blir förbannad.
Bolsjunov blev också befordrad till kapten i Putins nationalgarde efter succén i OS i Peking. Han tog tre guld och fem medaljer totalt i OS. Efter att Ryssland blev avstängt väckte han uppmärksamhet med att uppträda i CCCP-dräkt på Instagram. Senare tvingades han ta ned bilden efter skidsponsorn Rossignols krav.
Johaug anser att de ryska skidåkarna måste ta avstånd till kriget innan de kan återvända till internationell tävlan. En ursäkt skulle vara på sin plats.
– Ja, det tycker jag. Det är ganska drygt att de är med och frontar på en propagandashow för Putin, säger Johaug till NRK.
Pierre Mignerey, tävlingschef på FIS, vill inte döma ut Bolsjunov. Han understryker att Ryssland inte har likadan yttrandefrihet som Norge eller hans hemland Frankrike.
– Det skulle vara bra att veta om han hade möjlighet att säga nej. Det är svårt att tro att han deltog i showen för att stödja kriget, säger Mignerey till NRK.
Rysslands längdchef Jelena Välbe är redan inställd på att Ryssland inte får tävla internationellt nästa säsong. Hon uttalade sig i samband med de ryska mästerskapen förra veckan.
– Belarusiska skidåkare kommer ofta till våra lopp. De är nu också med i de ryska mästerskapen. Kazakstans skidåkare kan också komma. Dem har vi bra relationer med. Vi har öppna dörrar. Kina kan komma om de vill, säger Jelena Välbe till ryska telesport.ru.
– Men om vi är en säsong utan FIS-lopp är vi illa ute. En utebliven säsong är tio steg bakåt för oss. Natalia Neprjajeva och Alexander Bolsjunov får bra sparring i hemlandet, men det är inte samma sak som att tävla mot världseliten.

ANDRA LÄSER