Mozzarellapizza med salsa verde

Pizza går snabbt att sno ihop. Har man dessutom färdig deg är det gjort på ett kick och blir en god middag till kvällens film.

Toppa pizzan med en grön, örtig sås och pepprig rucola. Den som har lust lägger även på tunna skivor lufttorkad skinka.

För 4 portioner, 40 minuter

Salsa verde:

1 dl hackade örter, t ex blad-persilja, basilika, rucola
1 msk kapris, hackad
1/2–1 tsk sardellkräm på tub
1 liten klyfta vitlök, riven
1 dl god olivolja
1 tsk citronsaft
salt

Pizza:

2 st (à 400 g) färdig surdegspizzadeg
1–2 dl tomatsås, köpt eller hemgjord
ca 250 g mozzarella
2 dl riven ost

Topping:

70 g rucola
ev lufttorkad skinka i tunna skivor

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 250 grader och ställ in två plåtar i ugnen.
2. Blanda örter, kapris, sardellkräm och vitlök i en skål. Rör i olivoljan och smaka av med citronsaft och salt.
3. Tryck eller dra ut pizzorna och lägg på bakplåtspapper. Kavla inte, vi vill ha kvar luftbubblorna i degen.
4. Bred ut tomatsås, riv mozzarellan i bitar och fördela över bottnarna. Strö över den rivna osten. Dra över bottnarna till de heta plåtarna och grädda tills de fått fin färg, 10–15 minuter. Tiden beror på ugnen och pizzans tjocklek.
5. Toppa med salsa verde, rucola och eventuellt lufttorkad skinka.
ANDRA LÄSER