Andra kanske struntar i Nations League men det gör inte Finland

Nations League är något en del stornationer i Fotbollseuropa fnyser åt. Finland hör inte till stormakterna och är ett lag som under Markku Kanerva sällan har kunnat anklagas för att inte ta något på allvar. Nations League 2022 är inget undantag. Finland går in för att vinna gruppen och säkra en plats i playoff till EM 2024.

Tim Sparv var kapten under de åren då landslaget gick från att vara allmän spottkopp till ett slutspelslag. Arkivbild.
KrönikaJonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
04.06.2022 10:31
Det står mycket på spel i Nations League. Gruppsegrarna får en playoffbiljett till EM. Det egentliga kvalet inleds i mars 2023 och formatet som gäller är att de två bästa från varje grupp spelar slutspel och så avgörs de resterande tre EM-resenärerna via Nations League och playoff.
Nations League kom till för att minska antalet meningslösa, andefattiga och ointressanta landskamper. Landskampernas antal har minskat, men är alltjämt alldeles för högt.
För tungviktarna är Nations League ungefär lika upphetsande som det är för en yrkesfiskare att reda ut näten efter att en säl haft partaj under ytan under dygnets mörka timmar. Att ”tvingas” spela fyra matcher på kort tid efter en lång klubblagssäsong är naturligtvis inte optimalt på någon mätare. Trötta ben, slitna muskler och knarrande senor gör att tränare och ägare i klubbar håller tår och fingrar i kors i hopp om att deras miljoninvesteringar inte ska gå sönder i matcher som för de stora de facto inte gäller särskilt mycket alls.

ANDRA LÄSER