Passagerarna i kollektivtrafiken begränsas till hälften i Åboregionen

Transport- och kommunikationsverket begränsar passagerarmängderna i bussar och spårtrafik till hälften i Egentliga Finland. Det här med hänvisning till det allvarliga smittläget.

Maxantalet passagerarna i bussarna i Åbotrafiken sänks till hälften.
23.03.2021 18:15 UPPDATERAD 23.03.2021 18:20
Det största tillåtna antalet passagerare i väg- och spårtrafiken begränsas till hälften inom Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt. Begränsningen gäller inom väg- och spårtrafiken i alla trafikmedel som används för transport av fler än 10 personer.
Den gäller både i trafik som är öppen för alla och sådan som omfattar en begränsad kundgrupp. På vardagar begränsas inte passagerarmängderna för barn och unga som är födda 2008 eller senare, det vill säga exempelvis inom skolskjutsarna.
Det är Transport- och kommunikationsverket som har fattat beslutet efter anmälan från Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.
”Smittläget är för närvarande så allvarligt inom Egentliga Finlands område att man ska vända sig till den sista utvägen i lagen om smittsamma sjukdomar, dvs. begränsa antalet passagerare”, säger verkets överdirektör Jarkko Saarimäki i ett pressmeddelande.
Maxantalet utgår från det största fastställda antalet passagerare som har registrerats för trafikmedlet. Begräsningen gäller bara inom sjukvårdsdistriktets område, även om tåget eller bussen skulle åka utanför området. Sovkupéer på nattåg omfattas inte, och inte heller då trafikmedlet används bara av personer som tillhör samma hushåll, skriver Transport- och kommunikationsverket.
Sänkningen av maxantalet införs på torsdag och gäller till 23 april.
Läs också: Chefsöverläkare i Egentliga Finland: "Om två veckor är vi i samma situation som Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt är i nu"

ANDRA LÄSER