IL: Ben Zyskowicz misshandlad i Helsingfors – ”Skällde ut mig för Nato och för judendomen”

Riksdagsledamoten och veteranpolitikern Ben Zyskowicz befann sig på metrostationen i Östra centrum i Helsingfors när en person överföll honom, rapporterar tidningen Iltalehti.

Samlingspartiets riksdagsledamot Ben Zyskowicz misshandlades i Östra centrum på lördagen.
Anna Korkmananna.korkman@hbl.fi
25.03.2023 14:05 UPPDATERAD 25.03.2023 15:24
Samlingspartiets riksdagsledamot Ben Zyskowicz misshandlades på lördag förmiddag i Östra centrum, uppger Iltalehti.
Zyskowicz väntade på metron till Nordsjö på perrongen i Östra centrum när en man närmade sig och aggressivt började hota honom. Mannen dödshotade honom och slog sedan Zyskowicz i ansiktet. 
När gärningsmannen avlägsnade sig och Zyskowicz följde efter förgrep han sig på Zyskowicz en gång till, genom att knuffa honom så att han föll till marken.
Vakterna grep personen kort efter händelsen och Zyskowicz har gjort en brottsanmälan.
Polisen bekräftar på Twitter att man gripit en person misstänkt för misshandeln som skedde strax före klockan 12 i Östra centrum. Händelsen utreds nu som misshandel och olaga hot.
Till Iltalehti säger Zyskowicz att han har fått skrubbsår på händerna och knäna, men annars inga allvarliga fysiska skador. Han är trots allt chockad över händelsen och över att riksdagsvalskandidater utsätts för den här formen av hotfulla situationer.  
”Motivet var helt klart politiskt, han skällde ut mig för Nato och för judendomen”, säger Zyskowicz till Iltalehti.
Många beslutsfattare fördömer misshandeln på sociala medier. President Sauli Niinistö skriver på Twitter att det handlar om en ”feg attack” och att hat, hot och våld på valfältet samtidigt är en kränkning av demokratin. 
Statsminister Sanna Marin beskriver händelsen som chockerande och fullständigt förkastlig. ”Alla måste ha rätt till göra kampanj i fred, utan hot om våld. Ett angrepp mot en kandidat är ett angrepp mot demokratin”, skriver Marin. 

ANDRA LÄSER