Israel anföll iranska mål i Syrien – hämnas iransk attack mot Golan

Israel har anfallit iranska militäranläggningar i Syrien för att hämnas misstänkt iransk raketbeskjutning mot israeliska militärbaser under natten, bekräftar Israels militär.

En israelisk stridsvagn i Israel-kontrollerade Golanhöjderna. Arkivbild.
10.05.2018 08:22 UPPDATERAD 10.05.2018 11:05
Det israeliska anfallet är ett av de största som riktats mot Syrien sedan inbördeskriget inleddes för drygt sju år sedan.
Attackerna inleddes vid midnatt med ett tjugotal raketer som avfyrades mot israeliska militärbaser på Golanhöjderna, ett syriskt gränsområde som ockuperas av Israel sedan sexdagarskriget 1967, enligt Israel.
Ingen människa skadades i attackerna, rapporterar Reuters med hänvisning till en talesperson för israeliska försvarsmakten.

Lieberman: Avslutat kapitel

Israel svarade genom att angripa iranska mål inne i Syrien, och attackerade även det syriska luftvärnet. Det israeliska anfallet är ett av de största som riktats mot Syrien sedan inbördeskriget inleddes för drygt sju år sedan.
Israels försvarsminister Avigdor Lieberman säger att han hoppas att den väpnade konfrontationen med Iran vid Syriens gräns är över för den här gången.
– Jag hoppas att det är ett avslutat kapitel och att alla har fattat vinken, säger han på en säkerhetskonferens nära Tel Aviv, enligt Reuters.
Lieberman hävdar att det israeliska anfallet slagit mot i princip hela Irans militära infrastruktur i Syrien, och att Israel aldrig kommer att tillåta Iran att göra Syrien till en front i en konflikt med Israel.

Frankrike manar till lugn

Syrien bekräftar att israeliska robotar träffat militärbaser, vapenförråd och radaranläggningar, rapporterar statliga medier enligt AFP. Iran har varken kommenterat attackerna mot de israeliska militärbaserna på Golanhöjderna eller mot de iranska baserna i Syrien.
Frankrikes president Emmanuel Macron uppmanar parterna till återhållsamhet, enligt ett uttalande från det franska presidentkansliet, skriver Reuters.
"Han uppmanar till en nedtrappning av situationen", lyder uttalandet.

Ökade spänningar

Iran strider på regeringens sida i det syriska inbördeskriget, tillsammans med Ryssland och libanesiska Hizbollah och spänningarna mellan Israel och Iran har ökat under de senaste veckorna.
I tisdags, bara timmar efter beskedet att USA drar sig ur kärnenergiavtalet med Iran, attackerade Israel en militärbas i närheten av Syriens huvudstad Damaskus. Enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) dödades 15 människor, inklusive åtta iranier. Israel har inte tagit på sig attacken, men inte heller nekat till att ligga bakom.
Iran har utlovat hämnd mot Israel sedan sju iranska militärer dödades i en misstänkt israelisk attack mot en bas i Syrien i förra månaden.

Israel och Syrien

Israel och Syrien har legat i konflikt mer eller mindre sedan 1948, i samband med att staten Israel grundades. Syrien är ett av flera arabiska grannländer som aldrig har erkänt statsbildningen och det finns inga diplomatiska förbindelser länderna emellan.
1967 utkämpades sexdagarskriget där Israel besegrade en egyptisk-syrisk-jordansk koalition och ockuperade bland annat Golanhöjderna vid den syriska gränsen. 1973 ledde Syrien och Egypten en arabisk koalition mot Israel i det så kallade Jom Kippurkriget där de försökte återta kontrollen över Golanhöjderna, men de misslyckades. 1981 annekterade Israel Golanhöjderna – vilket Syrien inte har godtagit. Det har inte heller erkänts av FN.
Genom åren har länderna också drabbat samman i krigen i Libanon. Det senaste decenniet har Syrien lierat sig allt mer med Iran och sedan Syrienkrigets utbrott 2011 har spänningen trappats upp, framför allt i Golanhöjderna.
Fakta: Nationalencyklopedin

ANDRA LÄSER