SFP siktar på nästa regering

SFP:s partidag samlas i Åbo på ett nästan normalt sätt för första gången på tre år. En del delegater deltar på distans. Kriget i Ukraina och den färska ansökan om medlemskap i Nato dominerade partidagen på lördag – men på många sätt möts sfp:arna ändå under lyckliga stjärnor.

SFP:s partidag 2022 hålls i Åbo Mässcentrum. Från vänster riksdagsgruppens ordförande Anders Adlercreutz, Nordenminister Thomas Blomqvist, partiordförande Anna-Maja Henriksson och partisekreterare Fredrik Guseff.
21.05.2022 18:00 UPPDATERAD 21.05.2022 20:15
SFP är som känt det ena av två partier i Finland som långt innan kriget i Ukraina flaggade för att Finland ska gå med i försvarsalliansen Nato. Medlemskapet blev i presidentvalskampanjen 2018 huvudbudskapet i SFP-kandidaten Nils Torvalds kampanj – men ingen av de andra kandidaterna gav sig egentligen in på diskussionen då. Man slår sig ändå inte för bröstet, vilket är klokt. Verkligheten förändrades så drastiskt 24.2.2022 att det är omöjligt att jämföra tiden före med tiden efter. Ändå kan SFP givetvis konstatera att man var förutseende. Det är en orsak till att SFP, trots den tragedi kriget i Ukraina innebär, har orsak att känna sig nöjt.
En annan orsak är den partibarometer som publicerades för ett par veckor sedan. I den klarade sig SFP bra. På tio år har lockelsen att rösta på SFP ökat anmärkningsvärt. Då ansåg 11 procent att det är lockande att rösta på SFP. I år var andelen hela 24 procent. Kurvan har stadigt gått uppåt.
40 procent ser ganska eller mycket positivt på SFP, i den förra mätningen i höst var andelen 38 procent. Även Centern har en andel på 40 procent, men en aning fler ser mycket positivt på SFP, än när det gäller Centern. SFP räknar därmed att man placerar sig på tredje plats bland partierna. I den förra mätningen låg SFP på fjärde plats. Socialdemokraterna toppar med 49 procent, Samlingspartiet är tvåa med 43 procent.

ANDRA LÄSER