SFP siktar på nästa regering

SFP:s partidag samlas i Åbo på ett nästan normalt sätt för första gången på tre år. En del delegater deltar på distans. Kriget i Ukraina och den färska ansökan om medlemskap i Nato dominerade partidagen på lördag – men på många sätt möts sfp:arna ändå under lyckliga stjärnor.

SFP:s partidag 2022 hålls i Åbo Mässcentrum. Från vänster riksdagsgruppens ordförande Anders Adlercreutz, Nordenminister Thomas Blomqvist, partiordförande Anna-Maja Henriksson och partisekreterare Fredrik Guseff.
LedareSusanna Ginman
21.05.2022 18:00 UPPDATERAD 21.05.2022 20:15
SFP är som känt det ena av två partier i Finland som långt innan kriget i Ukraina flaggade för att Finland ska gå med i försvarsalliansen Nato. Medlemskapet blev i presidentvalskampanjen 2018 huvudbudskapet i SFP-kandidaten Nils Torvalds kampanj – men ingen av de andra kandidaterna gav sig egentligen in på diskussionen då. Man slår sig ändå inte för bröstet, vilket är klokt. Verkligheten förändrades så drastiskt 24.2.2022 att det är omöjligt att jämföra tiden före med tiden efter. Ändå kan SFP givetvis konstatera att man var förutseende. Det är en orsak till att SFP, trots den tragedi kriget i Ukraina innebär, har orsak att känna sig nöjt.

ANDRA LÄSER