Stor osäkerhet kring Rockoffs 25-årsjubileum – "Riskerar Finland bli den dummaste eleven i klassen?"

I fjol kom beskedet att Ålands sommarstolthet Rockoff ställs in mindre än en månad innan festivalstarten. Ett år senare är coronaepidemin ännu ett faktum, men festivalarrangören vill inte ställa in ytterligare en festival.

Marieparks vd Dennis Jansson håller fast vid att Rockoffs 25-årsjubileum ska bli av i sommar.
Om allt går enligt planerna ordnas den 24:e Rockoff-festivalen i Mariehamn i slutet av juli.
Dennis Jansson, vd för festivalarrangören Mariepark, vill hålla fast vid förhoppningen om att festivalen ska bli av trots coronaepidemin, men han medger att frågetecknen är både många och stora.
– Med en och en halv månad kvar till festivalen vet vi ännu inte om den går att genomföra och i vilken form i så fall. Men planen är att det ska bli en festival i år, säger han.
Den stora osäkerheten bottnar i att det ännu är oklart hur många som får samlas och under hurdana förhållanden då festivalen ordnas. Jansson säger att han likt andra evenemangsarrangörer börjar tröttna på att beslut efter beslut i över ett års tid kommit i sista minuten.
– Det är vansinnigt att Finlands regering håller oss arrangörer på sträckbänken så här.
Om allt går som planerat kommer Rockoff att gå av stapeln på torget i hjärtat av Mariehamn den 23-31 juli.

En stor risktagning

Rockoff firar i år 25 år, men årets festival blir enbart den 24:e i sin upplaga. Orsaken till det är att Mariepark tvingades ställa in fjolårets festival mindre än en månad innan den första artisten skulle göra entré på scenen.
Jansson säger att en inställd festival för hans företag innebär förluster på tiotusentals euro. Men den förlorade summan stannar inte där.
– Rockoff ger inte bara oss levebröd utan hela Åland. Hit kommer vanligen både finlandssvenskar och svenskar i tusental, vilket såklart också innebär inkomster för restauranger, hotell och övrig service på ön.
Rockoff är en niodagarsfestival med tre till fyra artister per kväll. En enskild artist kan enligt Jansson kosta flera tiotusentals euro, och en bra festivaldag är en dag med 3 000-5 000 besökare.
Flera andra finländska festivaler har redan tidigare meddelat att de på grund av den stora osäkerheten kring epidemin ställer in sommarens festivaler. Bland dem finns exempelvis Provinssi i Seinäjoki, Ruisrock i Åbo och Flow Festival i Helsingfors. Också den internationellt kända jazzfestivalen Pori Jazz i Björneborg är inställd, och i stället ordnas det några mindre och kortare konserter under tre dagar i mitten av juli.

Vi pratar alltså om väldigt stora summor ni riskerar, vad får er att våga satsa trots den stora osäkerheten?

– Svaret är enkelt. Hela Mariehamn, och egentligen hela Åland, behöver Rockoff.
Dessutom säger Jansson att den nya evenemangsgarantin som regeringen lanserat ger lite trygghet mitt i ovissheten.

"Dummaste eleven i klassen"

Jansson säger att han känner stor frustration över med vilket tempo regeringen öppnar Finland igen efter epidemin. Och han är inte ensam om det.
För mindre än ett par veckor sedan samlades omkring 1 500 svartklädda kulturarbetare utanför Riksdagshuset i Helsingfors för att demonstrera. Demonstranterna krävde mer stöd, bättre villkor för frilansare och ökade möjligheter att arrangera evenemang då coronaläget nu förbättrats.
– Finland har varit den bästa eleven i klassen vad gäller att hindra smittspridningen och hantera epidemin. Riskerar vi nu att vilja vara för duktiga och i stället göra oss till dummast i klassen genom att inte våga öppna upp igen, trots att riskgrupper och äldre är vaccinerade?

ANDRA LÄSER