Panikpolitik med stängsel och murar är fel lösning

Belarus sätt att använda migranter som ett vapen mot EU är vidrigt. Samtidigt borde några tusen människor inte skapa panik i EU. Och att bygga fysiska gränshinder är en lumpen lösning på unionens svårigheter att hitta en gemensam migrationspolitik.

18.11.2021 15:00 UPPDATERAD 19.11.2021 06:54
EU har reagerat precis som Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko önskade. Knappast inbillade han sig att migrationsvågen han startat och styrt mot den polska gränsen skulle få EU att lätta på sanktionerna mot Belarus. Han ville skapa oreda och panik i EU och det har han lyckats utmärkt med. Samtidigt som han också fått EU att framstå som en partner som inte lever som man lär eller håller vad man lovar.
Lukasjenko backas upp, eller kanske snarare styrs, av Rysslands president Vladimir Putin som myser då han ser på EU:s panikartade reaktioner och agerande.
EU:s svar hittills har varit att införa ytterligare sanktioner mot Belarus och via olika kanaler försöka hindra flygbolagen att transportera fler migranter till Minsk och bearbeta de länder migranterna kommer från. Det är ungefär vad EU snabbt kan göra på ett politiskt och diplomatiskt plan. Men unionen får inte glömma de verkliga offren i Lukasjenkos vidriga spel.

ANDRA LÄSER