Succé för ny stadsdel i skogen

Tammerfors svar på Arabiastranden i Helsingfors. Så skildrar Susanne Tullila sina nya hemkvarter i Vuores. Vuores är också favoriten hos fastighetsmäklare i Tammerfors som redan nu ser området som en framgångssaga.

Vuores växer. I den nya stadsdelen växer också Susanne Tullilas döttrar upp, Saima 3,5 år och lilla Elsi, 5 månader som tar en tupplur i barnvagnen. När Vuores är färdigbyggt har området 13 000 boende.
Det är många minusgrader, solen skiner från en klarblå himmel och snön ligger vit över Vuores. Vuores är uppstickaren, den nya stadsdelen som byggs i sydligaste Tammerfors på gränsen till grannkommunen Lempäälä. I själva verket sträcker sig stadsdelen över stadsgränsen och Vuores genomförs som ett samarbete mellan kommunerna. Motorvägen som leder in till staden eller ända ned till Helsingfors finns på tre fyra kilometers avstånd.
För inte så många år sedan var Vuores ett obebyggt landskap av reslig skog och otaliga små fiskrika sjöar. Så kom bostadsmässan 2012 och man byggde ett fyrtiotal villor, parhus, radhuslängor och flervåningshus i Vuores.
Bomässan var samtidigt upptakten till ett intensivt arbete med att uppföra en sprillans ny stadsdel med genomtänkt infrastruktur, tyngdpunkt på ekologiska val, miljöer rika på variation med betoning på arkitektur och högklassiga material och färger. Och så skapar man trivsamma välkomnande gatuområden som slingrar sig i kvarteren i stället för att följa räta raka rutmönster.
Susanne Tullila skjuter fram barnvagnen där Elsi, 5 månader, ligger och snusar medan storasyster Saima, 3,5 år, gör som barn i den åldern brukar, än klänger hon i mammas arm, än över barnvagnen och så varvar hon sin gång med att studsa upp och ned, prata och peka och ställa frågor. Familjen Tullila har flyttat till Vuores för att stanna.
– Vi bestämde att bo på prov under ett år, och trivdes så bra att vi valde att rota oss i Vuores. Området är visserligen en byggplats men redan nu finns här det mesta. Skola, flera lekparker, butiker och avståndet till ett större utbud av service i Hervanta är inte långt, säger hon och målar upp Vuores som Tammerfors svar på Arabiastranden. Arabiastranden har Gammelstadsfjärden, Vuores många små sjöar som är som gjorda för bad och glada dagar på stranden. Och i Vuores satsar man precis som i Arabiastranden på konst i alla knutar, i korsningar, på husväggar och i parker.
– Precis som i Arabiastranden vimlar Vuores av barnfamiljer, och umgänget och nätverkandet kring sandlådan, rutschbanan och skolgården är stort. Fast bristen på dagisplatser är åtminstone än så länge ett problem, säger Tullila och tillägger:
– Vi som bor i Vuores är likasinnade barnfamiljer, och till exempel är den gammaldags ekologiska mjölken aldrig slut i butiken. Handelsmannen känner sin kundkrets som helst gör sunda ekologiska val med tonvikt på närproducerat.

Framgångssaga

Minst lika entusiastisk över den nya stadsdelen mitt i den gamla skogen är fastighetsmäklaren Misa Roito på Kiinteistömaailma i Tammerfors.
– Det är helt klart att Vuores blir en framgångssaga. Staden har satsat stort på effektiv infrastruktur och fina miljöer i området, på att skapa gemenskap och trygghet. Rum för misslyckande finns egentligen inte, säger Roito.
Ur fastighetsmäklarens synvinkel är Vuores också en succéstory, efterfrågan på bostäder är stor tack vare en rimlig prisnivå i jämförelse med centrum av Tammerfors. Det begärda priset på bostäder i Vuores rör sig kring 3 000 euro per kvadratmeter, och då handlar det i praktiken bara om nya bostäder.
Skillnaden är milsvid till nya projekt inne i centrum av Tammerfors, där man kompletterar och gör stadsstrukturen tätare bland annat genom att skapa en länga höga hus på ett däck som byggs på bangårdsområdet kring järnvägsstationen.
I ett blivande 21 våningar högt hus på däcket är det begärda priset nästan 10 000 euro per kvadratmeter för en 150 kvadratmeters lägenhet som ligger på 18 våningen. Trots priset, som motsvarar nivån i nya hus i innerstaden av Helsingfors, blir bostaden knappast osåld. Med det läget i Tammerfors öppnar sig dessutom hisnande spektakulära vyer över centrum som brer ut sig nedanför och med Näsijärvi i norr och Pyhäjärvi i söder. Bara rara trähus på åsen i den kulturmärkta stadsdelen Pispala kan mäta sig med vyerna.
– Tammerfors har dragningskraft. Staden bygger och växer, och den gynnsamma utvecklingen ser ut att fortsätta. Folk köper investeringsbostäder och marknaden är stabil utan drastiska svackor eller risk för bostadsbubblor som spricker, säger Roito.

Från bomässa till stadsdel

Vuores ligger 10 kilometer från centrum av Tammerfors.
Byggstarten på området gick 2010, bostadsmässan öppnade 2012.
Principen är att skapa en småstadsmiljö med fokus på högteknologi och ekologi, arkitektur och närhet till naturen.
Byggskedet pågår ungefär till 2020, i det skedet ska området ha 13 000 boende och mellan 3 000 och 5 000 jobb.
Vuores ingår i ett senare skede av planerna på att bygga spårvägsnät i Tammerfors.
ANDRA LÄSER