Konstnärsbojkott mot Kiasma växer – vägrar samarbete på grund av styrelsemedlem

Nästan hundra konstnärer har skrivit under ett upprop där de vägrar samarbeta med museet för nutidskonst Kiasma. Det här på grund av att Chaim ”Poju” Zabludowicz sitter i styrelsen för museets stödstiftelse.

Konstnärer bojkottar Kiasma på grund av att Poju Zabludowicz sitter i styrelsen för stödstiftelsen. Han menar i ett svar till Yle att det hela baserar sig på felaktig information.
Anna Svartströmanna.svartstrom@hbl.fi
02.12.2022 20:30 UPPDATERAD 02.12.2022 20:41
Listan på underskrifter har fort vuxit sig längre och består på fredagskvällen av 95 namn. Då blev den känd på torsdagen.
Det handlar om konstnärer som avhåller sig från att arbeta med museet för nutidskonst Kiasma ”så länge museet får understöd från organisationer i vars styrelse det finns representation från Zabludowicz Art Trust”. Representanten är personifierad i Chaim ”Poju” Zabludowicz, som är styrelsemedlem i Kiasmas stödstiftelse.
Motiveringen, enligt skrivelsen, är att Zabludowicz ”finansierar organisationer som stödjer den apartheidpolitik som Israel riktar mot Palestina och palestinier”.
De finländska konstnärernas aktion är en del av en internationell kampanj som startats redan 2014.
Familjen Zabludowicz är en betydande företagarsläkt. Poju Zabludowicz far Shlomo Zabludowicz överlevde Auschwitz och kom via Sverige till Finland. Han byggde sedan sin rikedom på vapenaffärer med Israel.
Poju Zabludowicz kallas ibland Finlands förmögnaste man och har stor egendom och verksamhet också utomlands. Han bor numera i Storbritannien.
Poju Zabludowicz och hans hustru Anita Zabludowicz är även konstmecenater. De har donerat verk till just Kiasma och också byggt ett konstnärsresidens på Sarvsalö i Lovisa.
HBL har tidigare skrivit om den verksamheten. Läs mer här och här.

”Förlorar trovärdighet”

I ett längre öppet brev förklarar konstnärerna Terike Haapoja och Eero Yli-Vakkuri att en utredning som Amnesty International publicerade i början av året visar att Israel uppfyller kriterierna på ett apartheidsystem.
De menar att Kiasma inte kan blunda för Zabludowicz kopplingar till Israel och anser att han måste avgå som styrelsemedlem. Annars förlorar Kiasma sin trovärdighet, skriver de.
De hänvisar även till att Zabludowicz grundat en kommunikationsbyrå som nekar landets hävdade apartheidpolitik och att han investerat i Palantir Technologies som den israeliska säkerhetstjänsten ska använda sig av.

Kiasma svarar

Kiasma, som hör till Nationalgalleriet, svarar i ett genmäle med att stödstiftelsen är en självständig och oberoende aktör, och att Kiasma inte har makt att besluta om styrelsesammansättningen.
”Som en aktör som administreras av finska staten kan Nationalgalleriet och dess museum inte delta i bojkotter mot enskilda medborgare.”
Kiasma fortsätter med att museet gärna fortsätter samarbetet med konstnärerna.
Konstnärsresidenset på Sarvsalö öppnade för tio år sedan. Medieintresset var stort. Arkivbild.

Zabludowicz: Personligt påhopp

Poju Zabludowicz har gett en skriftlig kommentar till Yle. Han kallar uppropet ”ett personligt påhopp baserat på felaktig information”.
I svaret skriver han att han stöder en tvåstatslösning ”som garanterar palestiniernas och israelernas rätt att leva och arbete i fred sida vid sida”.
Han fortsätter med att han inte förstår hur det skulle spela in på hans lämplighet som styrelsemedlem i stödstiftelsen.
Zabludowicz skriver vidare till Yle att han tror en bojkott skadar fredsutsikterna och försvårar dialog.

ANDRA LÄSER