Centern måste välja sida – här står partierna i svenska riksdagen

Marknadshyror för vissa bostäder blev den utlösande faktorn. Men en lösning på den frågan löser inte automatiskt regeringskrisen. Mandatfördelningen och andra helt oförenliga krav skapar låsningar.

Om inget av riksdagspartierna släpper något av sina krav är det omöjligt för antingen ett borgerligt eller ett S-lett alternativ att få riksdagsmajoritet. Centerpartiet har en nyckelroll.
22.06.2021 14:59 UPPDATERAD 23.06.2021 12:28

Här står de svenska riksdagspartierna i dag:

1. Socialdemokraterna (100 riksdagsmandat): Största parti efter valet 2018 och i praktiken en av två möjliga regeringsbildare. Vill inte ha marknadshyror, men har förbundit sig att lägga fram förslaget om fri hyressättning i nyproduktion i förhandling med Centern och Liberalerna. Säger nej till en regering med stöd av Sverigedemokraterna.
2. Moderaterna (70 riksdagsmandat): Vill leda regering med Kristdemokraterna, med stöd av Sverigedemokraterna och Liberalerna. Säger sig vara beredda att samtala med alla partier. Vill att marknadshyror införs.
3. Sverigedemokraterna (62 riksdagsmandat): Vill ha en regering ledd av Moderaterna men kräver inte ministerposter och vill att "inflytande ska fördelas utifrån varje partis storlek". Sverigedemokraterna är inte för fri hyressättning.
4. Centerpartiet (31 riksdagsmandat): Öppna för att ingå i ett regeringssamarbete lett av Socialdemokraterna men inte om det tar stöd av Vänsterpartiet. Centern säger nej till att ingå i en borgerlig regering så länge den tar stöd av Sverigedemokraterna. Vill införa fri hyressättning på bostäder.
5. Vänsterpartiet (28 riksdagsmandat): Vill se Stefan Löfven som statsminister och att Centern kan ingå i regeringsunderlaget för att skapa majoritet i riksdagen med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centern och Miljöpartiet. En förutsättning för deras stöd är att reformen om fri hyressättning inte genomförs. Kan inte släppa fram en "högernationalistisk regering", alltså ett samarbete med Liberalerna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.
6. Kristdemokraterna (22 riksdagsmandat): Vill bilda en borgerlig regering med Moderaterna med stöd av Sverigedemokraterna. De säger ja till marknadshyror.
7. Liberalerna (20 riksdagsmandat): Har i samband med misstroendeomröstningen lämnat januariavtalet med Socialdemokraterna, Moderaterna och Centern, som var själva som grunden till regeringssamarbetet. Vill se en borgerlig regering ledd av Moderaterna med stöd av Sverigedemokraterna.
8. Miljöpartiet(16 riksdagsmandat): Vill ha en regering ledd av Socialdemokraterna och kan samarbeta med Vänsterpartiet och Centern. Driver inte frågan om marknadshyror. Säger nej till att inkludera Sverigedemokraterna i en regering eller i samarbete.

Mandaten försvårar

Mandatfördelningen i riksdagen sedan valet 2018 ger konstellationen Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna 174 mandat. Socialdemokraterna, Centern, Vänsterpartiet och Miljöpartiet får tillsammans 175 mandat – det ger majoritet.
Men det är långt ifrån så enkelt. Centerpartiet har tidigare sagt nej till Vänsterpartiet. Om Annie Lööf håller fast vid det i denna stund är inte känt.
Samtidigt skapade regeringen januariavtalet ihop med Centern och Liberalerna som Vänsterpartiet ändå släppte fram. Det kommer Vänsterpartiet inte att göra igen så länge förslaget om fri hyressättning ligger kvar.
Analytiker är ganska säkra på att Centern inte kommer att öppna dörren för Sverigedemokrater. Efter regeringsbildningen 2019 har Centerpartiet rört sig mer mot mitten snarare än åt höger.
Väljer Centerpartiet att bilda regering med Socialdemokraterna och Miljöpartiet behöver de Vänsterpartiet för majoritet. Då måste antingen Centern släppa kravet på att införa marknadshyror eller Vänsterpartiet släppa kravet på att stoppa dem. Och om det ens är möjligt att få ihop en budget där både Centern och Vänsterpartiet ska ha inflytande är mycket oklart.
Läs också:
Bostadsbrist i Sverige – hon får ett hem efter sju år i kö

ANDRA LÄSER