Polisen bekräftar: Londonbranden orsakades av trasig kylfrys

Byggnaden, som innehöll kommunalt ägda lägenheter, var nyrenoverad. Flera hundra andra byggnader i Storbritannien kan ha samma fasadklädsel. Bild: EPA EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS /FACUNDO ARRIZABALAGA

En trasig kylfrys orsakade den förödande eldsvådan i tornhuset Grenfell Tower i London, bekräftar polisen.

Fasadklädseln på höghuset Grenfell Tower i London, som varit i fokus efter lågornas snabba spridning upp längs huset, har testats efter branden för två veckor sedan. Plattorna – en typ som består av aluminiumskivor med mellanliggande plastskikt – har inte klarat de tester som utförts efter tragedin, uppger polisen.

Höghusbranden i stadsdelen North Kensington började i ett kyl- och frysskåp, bekräftar polisen också – en uppgift som nämndes på ett tidigt stadium efter larmet.

Tillverkaren Whirlpool är i färd med att göra tester på modellen. Den hade inte återkallats, men Whirlpool uppmanar personer som har kyl- och frysskåp med beteckningarna Hotpoint FF175BP eller FF175BG att ta kontakt med företaget.

Minst 79 personer befaras ha fått sätta livet till när lågorna slukade bostadshuset. Alla som anmälts saknade har inte hittats, och polisen efterlyser fortfarande uppgifter om eventuella andra, ännu okända personer som kan ha vistats där.

– Vi prioriterar att ta reda på vilka som befann sig i Grenfell Tower. Vi är inte intresserade av varför de var där, säger Fiona McCormack vid Londonpolisen enligt BBC.

Vållande till annans död är en av de brottsrubriceringar som övervägs av polisens utredare, men det framgick inte på fredagen om misstankarna riktas mot någon specifik person.

Byggnaden, som innehöll kommunalt ägda lägenheter, var nyrenoverad. Flera hundra andra byggnader i Storbritannien kan ha samma fasadklädsel.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning