BBC: Åbohjälten får medalj av drottning Elizabeth

Hassan Zubier, hjälten i terrordådet i Åbo augusti 2017, belönas med medalj av drottning Elizabeth för sitt oerhörda mod. Bild: Lehtikuva/Helena Andersson

Svensken Hassan Zubier, som ingrep under våldsdådet i Åbo för ett knappt år sedan och försökte rädda livet på en av de knivhuggna, får medalj av drottning Elizabeth. Medaljen delas ut som erkänsla för en synnerligen modig handling.

Hassan Zubier belönas med Georges medalj för sitt oerhörda mod, skriver brittiska BBC.

En eftermiddag i augusti i fjol skakades Finland av ett terrordåd på Salutorget i Åbo där två människor miste livet och åtta skadades.

Zubier råkade vara på plats när den första knivhuggningen inträffade och försöker rädda kvinnan. Då blev även han knivhuggen upprepade gånger och fick livshotande skador. Sedan den dagen sitter han i rullstol.

I BBC kommenterar Zubier att det är med blandade känslor och genom att minnas dem som miste livet som han tar emot medaljen.

Zubier förlänades även tidigare i sommar med en medalj – president Sauli Niinistös livräddningsmedalj. Han är den första utlänningen som har fått presidentens medalj.

Ilta–Sanomat var först med nyheten i Finland.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning