Haavisto kommenterar robotattacken i Polen – ”En eskalering är möjlig”

– Nu står vi inför en situation där en eskalering är möjlig och därför måste vi noggrant utreda vad som har skett, säger utrikesminister Pekka Haavisto om raketattacken i Polen, där två människor dog.

Utrikesminister Pekka Haavisto höll pressträff på Ständerhuset på onsdagsmorgonen med anledning av explosionen i Polen. 
Heidi Herrmannheidi.herrmann@hbl.fi
16.11.2022 08:21 UPPDATERAD 16.11.2022 12:45
Utrikesminister Pekka Haavisto höll pressträff på Ständerhuset om de senaste händelserna i Polen och Ukraina på onsdagsmorgonen.
Flera förklaringar till vad som egentligen skett är fortfarande möjliga, säger Haavisto.
– Ett alternativ är att det handlar om en avsiktlig attack från Ryssland, en annan att det är en skenmanöver. Så finns även alternativet att raketen kom från ett annat håll. Nu är vi beroende av de uppgifter vi får från Polen.
Två personer dödades i explosionen i den polska byn Przewodów nära den ukrainska gränsen på tisdagseftermiddagen. Vem som avfyrade roboten är oklart. Nyhetsbyrån AP, som citerar en högt uppsatt amerikansk underrättelsekälla, uppgav på tisdagskvällen att det var frågan om en eller två rysk robotar som slagit ned i Natolandet Polen. 

Går det alls att utreda om det är ett misstag eller en avsiktlig attack?

– Gränsen och luftrummet torde bevakas noggrant då det är Natos yttre gräns. Det finns antagligen underrättelsematerial som kan avslöja raketernas flygbana. Vi väntar på bekräftade uppgifter om detta, svarar Haavisto.
Förhoppningen är att utredningen om vem som är ansvarig går fort, säger utrikesminister Pekka Haavisto.
Natoländerna samlas till ett möte på onsdagen. Finland och Sverige sitter med på mötena eftersom de under ansökningsprocessen har observatörsstatus.
– Det är väldigt viktigt att vi är med i diskussionerna. Vi får all information som Nato har, men vi är inte formellt med och fattar några beslut. Nu står vi inför en situation där en eskalering kan ske och därför måste vi utreda noggrant vad som har skett.
En eskalering av kriget är det som man har varit rädd för och det sämsta möjliga alternativet, konstaterar Haavisto.
– Polen hör till Natos medlemmar och en sådan situation där ett hot riktas mot Polen skulle förstås aktivera Natos försvar. Alla andra medlemmar stöder då det medlemslandet som attackeras. Det är väldigt viktigt att man utreder vad som har hänt och varifrån raketen kom.

Vad sker ifall det visar sig att raketen kom från Ukraina?

– Man måste komma ihåg att det inte skulle flyga omkring några raketer alls i det här området om det inte vore för Rysslands anfallskrig mot Ukraina. Självklart är utgångspunkten att Rysslands aktioner mot Ukraina ska dömas och att de borde upphöra genast.

Hur länge kan utredningen ta?

– Förhoppningen är att utredningen går fort och att det blir klart vem som är ansvarig för attacken.
På onsdagsmorgonen meddelade USA:s president Joe Biden att det troligen inte är Ryssland som avfyrade roboten. Anonyma amerikanska källor med insyn har uppgett för AP att det kan ha varit Ukraina som avfyrat missilen, mot ryska robotar riktade mot ukrainsk infrastruktur.
Cirka 100 missiler sköts mot Ukraina på tisdagen. De ryska missilattackerna riktades främst mot ukrainsk energisektor och infrastruktur. Ryska raketer sköts också mot den ukrainska storstaden Lviv, som ligger nära den ukrainsk-polska gränsen och drygt 120 km från den polska byn Przewodów.
Läs också:
Korrigering: Utrikesminister Pekka Haavisto höll presskonferens på onsdagsmorgonen, inte på tisdagsmorgonen som det stod i en tidigare version av artikeln.

ANDRA LÄSER