Marimekko gör bastuinspirerad kollektion med Ikea

Om ett år ska Marimekkos mönster på Ikeas produkter gå att köpa runtom i världen.

Det är första gången Marimekko designar en uppsättning mönster exklusivt för en kollektion tillsammans med ett annat varumärke.
Marimekko och Ikea samarbetar om en tillfällig kollektion inspirerad av bastukulturen, meddelar bolagen på måndagen. Lanseringen av kollektionen är planerad till mars nästa år.
"Vi tittar på vårt nordiska designarv och en grundläggande del av vår kultur för att känna välbefinnande. Genom att kombinera Marimekkos långa historia av att skapa ikoniska mönster och Ikeas heminredningskunskap vill vi sprida elementen i denna kultur", säger Henrik Most, kreativ chef på Ikea, i ett pressmeddelande.
Mer information om kollektionen utlovas i ett senare skede. Den ska innehålla "kontraster som varmt och kallt, enkelt och djärvt, lekfullt och lugnt".
Det blir första gången som Marimekko designar en uppsättning mönster exklusivt för en kollektion tillsammans med ett annat varumärke.
"Vi valde tillsammans bastukulturen som utgångspunkt för den här kollektionen, inte bara på grund av Marimekkos finska rötter utan även med anledning av att den återspeglar flera av de positiva aspekterna av den nordiska livsstilen – en bastu är vanligtvis en plats för att koppla av, njuta och vara sig själv", säger Rebekka Bay, kreativ chef för Marimekko.
Marimekko har tidigare samarbetat med Adidas, Uniqlo, Target och Clinique.

ANDRA LÄSER