Bara retorik?

Det är helt klart att om EU ska ha något existensberättigande för den vanliga medborgaren borde Finland tillsammans med Sverige verka för att stänga skatteparadisen.

Tv-programmet Uppdrag granskning (SVT 17.3) avslöjade med förkrossande tydlighet hur globaliseringen skapat ett nytt självgott skattefrälse. Skatteexperten Torsten Fensby, som kämpat emot skattesmitning även för Nordiska ministerrådets räkning, slog fast att det varit ”löjligt enkelt” att ägna sig åt aggressiv skatteplanering. Gömma pengar i skatteparadis tycks ha blivit överklassens hobby att rasera välfärdsstaten.
Vad gör då Finlands regering? Statsminister Juha Sipilä lovade stort i höstas att omförhandla skatteavtalet med Portugal före årsskiftet. Tidigare direktörer såsom Matti Halmesmäki (Rautaruukki) och Kim Grahn (Nokian renkaat) har blivit levnadsstandardsflyktingar där. Allt för att kunna nolltaxera hutlösa årspensioner på 600 000 respektive 400 000 euro. Vad har hänt i saken?
Hur ser finansminister Alexander Stubb på läget i Finland? Hur stora summor undanhålls finsk beskattning? Hur mycket satsar Finlands regering för att bekämpa detta skattefusk, som bara ökar skattetrycket för den vanliga löntagaren? Har skatteverket fått utökade resurser för detta? Eller lägger Samlingspartiet hellre locket på?
Som medlem i EU-parlamentets största grupp EPP tillsammans med KD har partiet alla möjligheter att påverka. Eller är det en bästa broder-anda som råder med kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker (EPP) vars hemland Luxemburg hör till de ökända skatteparadisen?
Det är helt klart att om EU ska ha något existensberättigande för den vanliga medborgaren borde Finland tillsammans med Sverige verka för att stänga skatteparadisen. EU-kommissionären Jyrki Katainen, som själv smet i väg till Bryssel efter att som finans- och statsminister ha medverkat till att Finlands statsskuld växte med 100 procent, borde nu visa sisu i denna fråga. Men det är väl lite så där med det. Fensby anser att det bland den rikssvenska makteliten länge har funnits ett inbyggt motstånd mot att röra vid aggressivt skattefusk.
Sipilä, Timo Soini och Stubb kunde nu visa målmedvetenhet och använda sin knytnävshälsning mot dylika skattebrott och den grå ekonomin. Beräkningar visar att detta uppgår till över tio miljarder per år i Finland. Alla ska väl göra rätt för sig, eller hur? Det skulle visa prov på ledarskap och öka skatteintäkterna.
I stället väljer regeringen fegt att skära ner för samhällets allra fattigaste studerande, funktionshindrade, arbetslösa och barnfamiljer. Vill regeringen faktiskt bevara välfärdsstaten eller är det bara retorik? Allas vår välfärd står på spel. I en demokrati borde de välbärgades egenintressen verkligen inte få köra över det allmänna bästa.

Stefan Nyman

Jakobstad

ANDRA LÄSER