Är hon Sveriges nästa statsminister?

Med fjorton månader till val går debatten i Sverige het om hur nästa regering ska se ut. Moderaterna rasar, Socialdemokraterna tuffar på och Sverigedemokraterna är i vågmästarroll. Centerpartiets Annie Lööf lyser som en allt starkare möjlig statsministerkandidat.

Efter regn kommer sol. När Moderaterna rasar i opinionen i Sverige har Centerpartiets Annie Lööf klättrat upp som en möjlig ny ledare för den borgerliga Alliansen – och därmed också eventuell statsminister. Med Sverigedemokraterna i vågmästarroll är det ändå sällsynt oklart hur följande svenska regering ska se ut.
VISBY Visby vaknar visserligen till regn när det är Centerpartiets dag under Almedalsveckan som pågår på Gotland. För partiledaren Annie Lööf är det ändå medvind som gäller.
Opinionssiffrorna är urstarka. Från att ha fått 6,1 procent av rösterna i riksdagsvalet 2014, visar den senaste mätningen från Statistiska centralbyrån att 11,3 procent skulle rösta på Centerpartiet om det var val i dag – en del opinionsundersökningar ger en ännu större ökning.
Så här stort stöd har Centerpartiet inte haft på 27 år.
För att inte tala om siffrorna för Annie Lööf själv. Hon är nu den partiledare som väljarna har högst förtroende för. Då leder hon landets fjärde största parti.

Som tre block

Regeringen i Sverige består av Socialdemokraterna med 31,1 procent i väljarstöd och Miljöpartiet (4,5 procent) som får stöd av Vänsterpartiet (6,3 procent).
Alliansen består av Moderaterna (18,1 procent), Centerpartiet (11,3 procent), Liberalerna (5 procent) och Kristdemokraterna (3,2 procent).
Stödet för Sverigedemokraterna är 18,4 procent i Statistiska centralbyråns mätning som publicerades i juni.
– Jag är väldigt glad över det kvitto som faktiskt visas för Centerpartiets ledarskap och politiska utveckling. Jag tror att många har sett att vi har varit starka i våra värderingar, att vi har stått pall när vindarna har blåst ganska hårt, säger Annie Lööf till HBL.
Hon hänvisar till Moderatledaren Anna Kinberg Batras utspel i vintras där partiet öppnade för samarbete med invandringskritiska Sverigedemokraterna.

Sverigedemokrater påverkar

När Annie Lööf går mellan debatter och intervjuer i Visby – schemat är fullspäckat – stannar många förbipasserande upp och knäpper en bild på henne.
Kan det här vara Sveriges nästa statsminister?
"Okrönt drottning" kallas hon i en artikel i Sydsvenskan. Och Lööf har klart stärkt sin position i den borgerliga Alliansen som partiet ingår i – och som är i opposition medan Socialdemokraterna, med Stefan Löfven som statsminister, och Miljöpartiet bildar regering.
Men det parlamentariska läget i Sverige, där Sverigedemokraterna har tagit över platsen som näst största parti och är i vågmästarroll, gör det hela komplicerat. Det här i ett land där väljarna av tradition vet hurdan regering de stödjer när de röstar. Därför är en stor del av fokuset med ett drygt år kvar till val på just regeringsfrågan, vilket blir tydligt i Almedalen.
– Centerpartiet driver politik och brinner för att byta ut Stefan Löfven som statsminister. Vi vill öka Centerpartiets inflytande i svensk politik, vi vill byta ut Stefan Löfven och vi vill bilda en Alliansregering, säger Annie Lööf.
Hon "ser fram emot att Anna Kinberg Batra blir Sveriges första kvinnliga statsminister". Samtidigt säger hon ändå att det är det största allianspartiets partiledare som är statsministerkandidat.
Ensamt har Alliansen inte, som det ser ut i dag, tillräckligt stort parlamentariskt stöd. Centerpartiet säger till skillnad från Moderaterna bestämt nej till samarbete med Sverigedemokraterna, ett parti som hon säger har tydligt rasistiska rötter.
– Det är ett parti som inte går att samarbeta med, de är väsensskilda från det samhälle och Sverige som jag vill bygga. Våra ideologiska utgångspunkter är helt aparta, och det finns inga förutsättningar för mig att samarbeta med ett aggressivt nationalistiskt parti, säger hon till HBL.
– Regeringsfrågan sliter sönder det borgerliga samarbetet, säger Göran Eriksson, politisk kommentator på Svenska Dagbladet.

Över blockgränserna?

Centern i Sverige är ett liberalt parti som jämfört med Centerpartiet i Finland i högre grad attraherar storstadsväljare.
En del av lyftet för partiet på senare tid består enligt Göran Eriksson av besvikna Moderater som ogillar flörten med Sverigedemokraterna. Dessutom finns det i uppgången en Annie Lööf-effekt där hon uppfattas som tydlig och bra på att kommunicera. Så har det inte alltid varit, i början av karriären var kritiken i stället hård.
Utmaningen för Lööfs del är enligt Eriksson att hålla kvar de nya väljarna.
Håller framgången i sig till valet är det heller inte klart hur hon verkligen kommer agera, scenarierna som hon själv för fram är flera.
Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, säger att det hela kokar ner till det som kan ses som kärnfrågan i svensk politik.
– Antingen accepterar man Sverigedemokraterna eller så börjar man samarbeta över blockgränserna.
För Centerns del ser Hinnfors alternativet att efter valet samarbeta med Socialdemokraterna som mer sannolikt – en modell vi i Finland inte är ovan vid – även om det enligt honom för Lööf handlar om att välja mellan för henne "två onda ting".
När det är dags för Annie Lööfs partiledartal på scenen i Visby skiner i alla fall solen.
I en tidigare version av artikeln står att Centerpartiet är tredje störst i Sverige, det rätta är fjärde störst vilket också framgår av faktarutan.

ANDRA LÄSER