Rumänska varvsanställda fick inte lön enligt finsk miniminivå – vd döms i rätten

Utländska anställda vid varven i Åbo och Raumo fick inte den lön och de förmåner de hade rätt till. Vd:n för underleverantörsföretaget har nu dömts till böter.

Det var anställda vid ett underleverantörsföretag vid varven i Raumo och Åbo som inte fick den lön de var berättigade till, enligt tingsrätten. Bilden har inte med det aktuella fallet att göra.
15.03.2022 21:34 UPPDATERAD 15.03.2022 21:35
Arbetarskyddsinspektören granskade 2012 och 2013 löner och andra arbetsvillkor för personer som var anställda vid varven i Åbo och Raumo via ett rumänskt underleverantörsbolag.
Det framgick att arbetstagarna fått lön som motsvarar nivån i Rumänien, även om det jobbade i Finland. Inte heller dagpenning hade betalats regelrätt. Arbetarskyddsmyndigheterna uppskattade att ett tiotal anställda gått miste om sammanlagt över 100 000 euro.
Även åklagaren drev i rätten på att den summan skulle betalas till staten som brottsvinning.
På måndagen föll domen i Egentliga Finlands tingsrätt. Den dåvarande vd:n för företaget döms till 50 dagsböter för ockerliknande diskriminering i arbetslivet. Enligt rätten kunde ändå bara 5 250 euro bevisas vara brottsvinning.
Regionförvaltningsverket informerar om fallet och påminner om att även utsända anställda måste få lön som motsvarar finsk miniminivå.

ANDRA LÄSER