Outlaws och Shark Riders de senaste kriminella mc-gängen att etablera sig i Finland

På tio år har antalet kriminella mc-gäng mer än fördubblats i Finland. Det senaste gänget att etablera sig är ett så kallat gammalt gäng från USA.

Outlaws MC är det senaste kriminella mc-gänget som har etablerat sig i Finland. Enligt kriminalöverkommissarie Christer Ahlgren vid Centralkriminalpolisen har gänget etablerat sig i Villmanstrand och Jyväskylä för ett par veckor sedan.
– Outlaws är ett amerikanskt gäng. Det tillhör de så kallade gamla gängen och har mycket inflytande i USA och Kanada, säger Ahlgren.
Antalet kriminella mc-gäng har ökat drastiskt under de senaste tio åren. Tidigare räknade man med tre gäng – Bandidos, Hells Angels och Cannonball. I dag räknar man med åtta gäng med sammanlagt 89 underavdelningar.
Outlaws är tills vidare rätt litet med ett tjugotal medlemmar. I likhet med resten av de kriminella mc-gängen ägnar de sig åt flera olika typer av brottslighet, varav droger är det centrala.

Shark Riders MC ett av de nya

Ett annat nytt gäng som nyligen etablerat sig är thailändska Shark Riders MC. Gänget är grundat i Pattaya och har öppnat en klubblokal i Tavastehus. Medlemsantalet är tills vidare litet.
– Shark Riders är ett intressant fall. De kom till Finland med stöd av andra hårda gäng. Till exempel Hells Angels och United Brotherhood deltog i invigningen av klubblokalen, säger Ahlgren.
Det tredje förhållandevis nya mc-gänget är nederländska Satudarah MC som är speciellt såtillvida att det rekryterar personer med invandrarbakgrund, speciellt från Mellanöstern.
– Flera av medlemmarna dömdes till fängelse 2017, men de strävar efter att organisera sig på nytt. Detsamma skedde i Danmark. Det tog fyra fem försök innan de lyckades, säger Ahlgren.

Outlaws och Hells Angels fiender

I och med att antalet gäng och gängmedlemmar har ökat, ökar också konflikterna mellan gängen. Speciellt intressant blir situationen då Outlaws och Hells Angels traditionellt haft dåliga relationer med varandra.
– För närvarande pågår inga gängkrig, men vi följer med situationen. Outlaws och Hells Angels har haft flera seriösa sammandrabbningar i USA och Kanada. Får se vad som händer i Finland, säger Ahlgren.
De olika gängen har sina egna geografiska revir och då antalet gäng växer ökar kampen om den kriminella marknaden. Speciellt i södra Finland är kampen om revir hård, därför etablerar sig de nya gängen ofta på andra orter.
Det finns flera orsaker till att antalet gäng ökar. Dels handlar det om att den kriminella marknaden har utvecklats, dels om att gängen arbetat hårt för att locka nya medlemmar.
– Det är ett resultat av en långvarig och aktiv verksamhet bland gängen. Dessutom har droghandeln ökat globalt, vilket skapar affärsmöjligheter för gängen. Gängen får också mycket stöd från utlandet.
I takt med att antalet gäng har ökat har gängen också blivit farligare. Gängmedlemmarna är allt oftare beväpnade med skjutvapen, till och med k-pistar. Vapnen härstammar bland annat från inbrott.
– Men de används ganska lite med tanke på mängden. För det mesta används de mot egna eller andra gängmedlemmar. Det egna gänget är den farligaste gruppen för en gängmedlem, säger Ahlgren.
För utomstående personer är kriminella mc-gäng i allmänhet inte ett hot. Största delen av våldet härrör från den kriminella verksamheten som laglydiga medborgare enkelt kan undvika.
Läs också här om hur de kriminella gängen blir mer mångsidiga och internationella.

Kriminella gäng i Finland

Bandidos MC från USA är det största gänget i Finland med kring 240 medlemmar. Gänget har 37 avdelningar och finns i nästan hela landet.
Cannonball MC från Finland är det näst största gänget med kring 230 medlemmar i 24 avdelningar. Gänget var nära att upplösas, men har återetablerat sig.
Hells Angels MC från USA har kring 130 medlemmar i 9 avdelningar.
United Brotherhood från Finland är inte ett mc-gäng, men bär liknande lädervästar. Gänget består av en sammanslutning av tre tidigare organisationer och har kring 120 medlemmar i 12 avdelningar.
Satudarah MC från Nederländerna har kring 20 medlemmar och verkar i huvudstadsregionen. Gängmedlemmarna har ofta invandrarbakgrund och största delen sitter i fängelset för tillfället.
Bats från Finland ska inte förväxlas med Bats MC från USA. Bats är inte ett mc-gäng, men fungerar på samma sätt. Gänget har kring 20 medlemmar.
Outlaws MC från USA är det senaste gänget att etablera sig i Finland. Outlaws har kring 20 medlemmar och finns i Villmanstrand och Jyväskylä.
Shark Riders MC från Thailand är ett annat nytt gäng med några tiotals medlemmar. Klubblokalen ligger i Tavastehus.
Ruff Ryders från USA finns i Finland, men saknar tills vidare klubblokal och räknas därmed inte bland de åtta organisationerna.
ANDRA LÄSER