Efter skandalscenerna på flygplatsen – IIHF utreder det ryska lagets hemresa från JVM

Det internationella ishockeyförbundet utreder det ryska U20-landslaget efter att laget avvisats från flyget tillbaka från VM i Kanada.

Det ryska juniorlandslaget i ishockey avvisades från flyget från Calgary till Frankfurt.
U20-pojkarnas VM-turnering ställdes in i Kanada efter att den så kallade bubblan spruckit och flera lag drabbats av coronasmitta. Men problemen med turneringen slutade inte med att lagen tvingades avbryta turneringen och resa hem i förtid.
Medan de smittade spelarna stannade kvar i Kanada försökte de övriga spelarna ta sig till sina respektive hemländer. För det tjeckiska och det ryska laget gick hemresan inte som planerat.
Nu ska internationella ishockeyförbundet IIHF utreda det ryska lagets agerande under hemresan och se om det finns orsak till disciplinära åtgärder. Samtidigt rasar representanter från både det ryska och det tjeckiska laget.
Både det tjeckiska och det ryska VM-laget avlägsnades från flyget tillbaka till Europa. Enligt rapporter ska en del av de ryska spelarna ha druckit stora mängder alkohol innan de gick ombord på planet. Det förekommer också vittnesmål att antingen en spelare eller en ledare i det ryska laget ska ha rökt i gången från terminalen till flyget. Dessutom ska en del av de ryska spelarna ha vägrat bära munskydd trots att det är obligatoriskt i Kanada.
Det hela resulterade i att myndigheterna avlägsnade både det ryska och det tjeckiska laget från flyget medan det finländska laget fick stanna kvar.
Enligt det tjeckiska lagets lagledare Otakar Černý ska det tjeckiska laget ha avlägsnats från flyget samtidigt som det ryska laget eftersom båda lagen var klädda i gråa munkjackor med sina respektive förbunds logon. Černý berättar att det tjeckiska laget drabbades av de ryska spelarnas dåliga beteende då personalen bestämde att ingen resenär med grå munkjacka skulle få stanna på planet. Enligt Černý ska den tjeckiska lagledningen ha fört långa diskussioner med representanter från Air Canada men trots det välkomnades inte det tjeckiska laget tillbaka.
Det finländska laget, som var klädda i blåvita färger, fick däremot resa hem enligt planerna.
Under veckoslutet cirkulerade uppgifter i ryska media om att en representant ur den finländska ledningstruppen skulle ha betett sig illa och varit alkoholpåverkad under hemresan. Det finländska lagets general manager Kimmo Oikarinen dementerar uppgifterna för Ilta-Sanomat:
– Det stämmer inte. Pursern tackade mig personligen i flyget för att det finländska laget betett sig exemplariskt under hemresan.
Internationella ishockeyförbundet har inlett en utredning för att se om det ryska laget brutit mot IIHF:s etiska regler. IIHF ska enligt Sportsnet samla in information av alla relevanta myndigheter.
Flyget från Calgary till Frankfurt försenades med flera timmar på grund av incidenten med de ryska spelarna. Det ledde till att det finländska laget missade flyget från Frankfurt till Helsingfors. Situationen löstes med ett charterplan som landade i Helsingfors sent på lördagskvällen.

ANDRA LÄSER