Oktober är fest för ölvänner

Endast ett inhemskt öl finns bland Oktoberfestölen på Alko, de övriga är traditionella tyska från Bajern. Det godaste festölet i veckans ölruta kommer från världens äldsta bryggeri, grundat 1048 i Freising norr om München.

Gemensamt för alla Oktoberfestöl är att de passar ypperligt för att skölja ner traditionell oktoberfestmat som grillad höna eller grillat fläsklägg samt surkål.
721486 Prykmestar Oktoberfestbier 5,7 %, Vakka-Suomen Panimo, Nystad
Djupt gyllene färg med svagt skum. Doften är fruktigt vörtig i smaken, en hel del DMS (typ kokt majs) som uppstår då ljus malt inte kokas tillräckligt länge i bryggandet. Eftersmaken är aningen besk och stretig. Nej, tyvärr når ölet inte upp till samma nivå som de bättre tyska ölen.
Pris: 5,01 euro / 50 cl
Betyg: HHIII
767416 Oktoberfestbier 6,1 %, Löwenbräu, Tyskland
Bryggeriets hall vid Oktoberfest vaktas av ett stort rytande lejon. Ölet är klart gyllene med ett snabbt försvinnande skum. Doften är söt och aningen spritig, med finns också en gnutta blommig humle. Smaken är medelfyllig men alkoholen är lite väl dominant så lite väl mycket rajtan-tajtan i detta festöl.
Pris: 3,99 euro / 50 cl
Betyg: HHIII
702566 Oktoberfestbier 6,0 %, Paulaner Brauerei, Tyskland
Gyllene färg med ett ganska snabbt försvinnande vackert skum. I doften hittar man aningen stickig alkohol med vörtiga toner i bakgrunden. Smaken är maltigt söt, aningen stickig kolsyra och ölet känns inte lika mjukt som de andra Oktoberfestölen. Nja, hade nog väntat mig något bättre av detta bryggeri.
Pris: 4,09 euro / 50 cl
Betyg: HHIII
793016 Gäuboden Volksfestbier 5,6 %, Schlossbrauerei Irlbach, Tyskland
Djupt gyllene färg och en trevlig maltig doft i det här ölet från Irlbach nordöst om München. Ölet påminner kanske mer om en Märzen än en ljusare Festbier. Smaken är frisk och sötaktigt mjuk, aningen alkohol kommer fram. Kvar på tungan blir en svag humlebeska. Ett gott festöl.
Pris: 3,99 euro / 50 cl
Betyg: HHHII
776936 Oktoberfestbier 5,9 %, Spaten-Franziskaner-Bräu, Tyskland
Ölets etikett andas 90-tal och ingår i kategorin ”fulsnygg”. Doften i detta gyllene öl är åt sötare hållet med en ganska torr och angenäm smak. Den aningen höga alkoholhalten sticker fram men kvar på tungan blir en ganska behaglig blandning av maltsötma och en angenäm humlebeska.
Pris: 3,90 euro / 50 cl
Betyg: HHH
787486 Festbier 5,8 %, Weihenstephan, Tyskland
Detta öl från världens äldsta bryggeri norr om München har en ljus gyllene färg i glaset med en vacker skumkrona. Doften är aningen söt halmaktig med blommig humle i bakgrunden. Ölet är mycket mjukt men också aningen torrt vilket gör ölet farligt lättdrucket. Kvar på tungan blir en mästerlig balans mellan maltsötma och humlebeska – skickligt bryggt!
Pris: 3,98 euro / 50 cl
Betyg: HHHHI
ANDRA LÄSER