Elbrist är bara dålig planering

Elbrist är inte ett ord man förknippar med ett modernt samhälle. Men när svenska energibolag kör i gång oljekraftverk mitt i sommaren och industrin inte vågar investera är problemet akut.

05.08.2020 16:02 UPPDATERAD 10.08.2020 14:28
Just nu är bristen på el störst i södra Sverige, i Skåne. Men det var inte avsaknaden av svensk produktionskapacitet som i juni i fjol fick brödjätten Pågen att skrinlägga sina planer på en utvidgning i Malmö. Eller som fått tillverkaren av aluminiumprofiler Profilgruppen i Åseda att tveka då det gäller en utbyggnad. För det produceras gott om el i Sverige, men den når inte landets sydligaste del.
Pågens problem löstes genom en dyr speciallösning där den svenska regeringen och den socialdemokratiska energiministern Anders Ygeman var inblandade. Men det är knappast möjligt att skräddarsy speciallösningar för alla företag i södra Sverige, inte heller ska konsumenterna där kontinuerligt behöva betala mera för sin el än konsumenter på annat håll i landet.
I slutet av juli gick de svenska oppositionsledarna Ulf Kristersson (Moderaterna) och Nyamko Sabuni (Liberalerna) ut med en debattartikel i Dagens Nyheter där de krävde en ny kärnkraftslagstiftning. Sverige behöver kärnkraften för konkurrenskraftig och leveranssäker el som i sin tur tryggar välfärd och jobb, skriver partiledarna.

ANDRA LÄSER