Cellulosabranschen vid UPM inledde förhandlingarna på måndagen. På torsdagen stegade parterna in hos riksförlikningsmannen Vuokko Piekkala för att få ett slut på den långvariga strejken.
– Det är ett gott tecken. Det pekar på att man är där och trixar med nycklarna i låset. Parterna har inte grävt ner sig i sina skyttegravar, de försöker verkligen låsa upp situationen, säger Mika Helander, akademilektor i sociologi vid Åbo Akademi.
Det spekuleras om att tvisten handlar om något mer än bara avtalsfrågor. Helsingin Sanomat spekulerar att det är en större ideologisk fråga för UPM:s vd Jussi Pesonen och styrelseordförande Björn Wahlroos. I fackförbundskretsar talas det om att arbetsgivarsidan vill knäppa fackförbundsrörelsen på fingrarna. Det här har Helander svårt att tro på.
– Jag tror inte att man vill krossa facket, att det skulle vara avsiktlig thatcherism. Skogsindustrin har däremot redan länge varit missnöjd med vårt arbetsmarknadssystem.
UPM har för avsikt att ingå separata avtal för varje affärsområde inom koncernen i stället för att ingå branschvisa avtal. UPM:s affärsområden är cellulosa, biobränslen, tryckpapper, specialpapper och etiketter.
Det som ännu är otydligt, enligt Helander, är vilket alternativ som arbetsgivarsidan söker.
– Problemet är att man inte grundligt har tänkt hur man vill ha det. Arbetsgivaren vill krossa det gamla arbetsmarknadssystemet, men det kommer inte fram vilket alternativ som ska komma i stället. Därför framstår det lätt som tchatcherism.
Omtalad tv-intervju
UPM-Kymmenes vd Jussi Pesonen gästade MTV:s program Asian ytimessä på onsdagskvällen. I sändningen pressades han att medge att bolaget vill öka antalet arbetstimmar per vecka, utan att höja lönen. I praktiken är det detsamma som att sänka lönen, påpekade programledaren upprepade gånger.
– Om du vill räkna och tänka på det sättet, så är det kanske då så, sade han till slut.
Det här är högst relevant och en av stötestenarna i arbetskonflikten. Pappersförbundet har uppgett att UPM vill öka den årliga arbetsbördan med mellan 70 och 100 timmar. I och med det sjunker timpengen för arbetstagarna om förslaget går igenom.
– Vi vill garantera en god årsinkomst. Arbetstiden är för tillfället 34,5 timmar per vecka. Vi vill ha lite fler timmar. Det blir inga lönesänkningar, sade han.
I intervjun förnekar han också att det skulle finnas några dolda motiv om att krossa fackrörelsen.
Pappersförbundets ordförande Petri Vanhala konstaterade i början av januari att förbundet inte går med på att öka arbetstiden.
Hur länge det tar för strejken att blåsas av är svårt att sia om. Mika Helander tror att det kan ta ett bra tag.
– Förhandlingarna sker bakom stängda dörrar. Frågan är i hur stor utsträckning de nya avtalen följer gamla kollektivavtal. Om man vill totalförändra systemet kan förhandlingsprocessen bli långvarig. Det är väldigt svårt att förutspå vad som händer de närmaste dagarna och veckorna. Jag tror hur som helst att tvisten blir löst inom februari månad, säger Helander.
ANDRA LÄSER

Vladimir Putin
Var Putins dubbelgångare på besök i Mariupol? Suspekt, säger forskaren
20.03.2023 17:53

Konst
Unik tavla av Edelfelt under klubban – svenskt auktionsverk hoppas att museer i Finland visar intresse
20.03.2023 18:10

Komedi
Komikern Al Pitcher blev utstirrad på Finlandsbesök: ”Jag trodde jag skulle dö”
19.03.2023 18:06

Kultur och nöje
”Det här är nivån som På spåret-tittare är vana vid” – Janne Grönroos på plats när Hengaillaan-segraren korades
19.03.2023 12:39
