Avslutar Pärmäkoski sin karriär? Nu har hon bestämt sig

Therese Johaugs beslut påverkade också Krista Pärmäkoski.

Krista Pärmäkoski tog silver i fredagens 5 km fristilslopp i FM i Rovaniemi.
För tio år sedan bestämde Krista Pärmäkoski, 31, att hon avslutar karriären 2022. Det skulle vara en lämplig stund att ta avsked, efter att hon vunnit ytterligare en OS-medalj i Peking.
Men hon har ändrat sig.
– Jag har bestämt mig för att fortsätta. Jag har funderat en tid, men bestämt mig under vintern. Det är inte något som jag beslutat under de senaste veckorna, säger Pärmäkoski till Yle Urheilu.
Pärmäkoski gjorde sin mästerskapsdebut redan i VM i Liberec 2009. Hon slog igenom i VM i Oslo 2011, då hon tog silver i lagsprint och brons i stafett. Men det dröjde ända till 2017 innan Pärmäkoski tog sin första invidiuella stormedalj i VM i Lahtis. 2018 stod hon för en storslam då hon tog tre medaljer i OS i Pyeongchang – hälften av Finlands medaljsaldo.
– Jag har rest en hel del i många år. Jag trivs hemma och det har inte varit lätt att åka i väg. Det är kul då man är i form och svårare då man inte är i form, säger hon till Yle Urheilu.
Therese Johaugs beslut att avsluta sin karriär påverkade också Pärmäkoski. Johaug har varit oslagbar under de senaste säsongerna.
– Nu känns det mer realistiskt att kunna ta en guldmedalj, säger Pärmäkoski till Yle Urheilu.
Hon har fortfarande inte vunnit ett mästerskapsguld. 2010 vann hon guld i junior-VM och 2011 guld i U23-VM. Som senior har det blivit fyra silver och åtta brons i stora mästerskap.
2023 ordnas skid-VM i Slovenien. Följande VM är 2025 i norska Trondheim.
Pärmäkoski ställde inte upp i söndagens 30 km klassiskt i FM i Rovaniemi. I stället tog Kerttu Niskanen guld med över tre minuters marginal till tvåan Johanna Matintalo. Trea var Jasmi Joensuu.
I herrarnas 50 km gick segern som väntat till Iivo Niskanen. Han vann med drygt två minuter över tvåan Ristomatti Hakola. Niskanen tog inte i riktigt för fullt, utan efter att han kommit ikapp Hakola skidade duon tillsammans i mål. Trea var Ville Ahonen som var knappt fem minuter bakom Niskanen i mål.
Ilkka Herola stod för en ovanlig bragd i FM i Rovaniemi. Han tog medalj i nordisk kombination, backhoppning och längdåkning. Under lördagen skidade han hem silver som Puijon hiihtoseuras ankare i 4x10 km, bara en timme före skidsträckan i nordisk kombination, där han också tog silver. Under fredagen tog han brons i backhoppningens normalbacke.

ANDRA LÄSER