Sverige spelade aldrig som ett guldlag

I 30 minuter hade Sverige bra koll på läget och svenskorna fick matchbilden dit man ville ha i EM-semifinalen mot England. Sen var det slut på det roliga. England vann med 4-0 och spelar final på söndag på Wembley.

England var flera klasser bättre än Sverige i EM-semifinalen.
Sofia Jakobsson rann igenom direkt och avslutet var hyfsat men Mary Earps fick en tåspets på bollen. Lite senare sköt Stina Blackstenius men då fick Earps en hand på bollen. Samma Blackstenius hade sedan en boll i ribban på en hörna. Fram till det fungerade den svenska taktiken som en smäck. Men då skytteligaledaren Beth Mead med tio minuter kvar till pausvilan gjorde 1-0 förändrades matchbilden totalt.
Det svenska försvaret gav Mead alldeles för mycket tid och utrymme. Att 10-11 meter från mål få ta ner bollen och ha tid med ett par studsar med bollen på foten innan avslut håller inte.
Svenskorna gick ändå ut till pausvilan med vetskapen om att man gjort en rätt bra halvlek. Men den ineffektivitet som, med undantag för Portugalmatchen, legat över Blågult blev ödesdiger mot ett vidunderligt England.
Sverige saknar en avslutare och en matchvinnare i absolut världsklass. Sådana har Sverige förfogat över tidigare men inte nu. Nu var det tänkt att Blackstenius och Barcelonastjärnan Fridolina Rolfö skulle leda trupperna i offensiven. Blackstenius hade mer otur än Kalle Anka brukar ha i sin eviga tvekamp mot Alexander Lukas och Rolfö stod knappt att känna igen i EM. Rolfö var en av spelarna som underpresterade mest.
Lägg till att Caroline Seger bara kunde göra ett inhopp mot England och att Jakobsson, som var bra före paus, gjorde sina första minuter i EM och man förstår att det svenska utgångsläget inte var det allra bästa. England fick dessutom två extra vilodagar jämfört med svenskorna men det var inte det som fällde avgörandet. England var bättre. Betydligt bättre
Då Lucy Bronze gjorde 2-0 i inledningen av andra halvlek då det svenska försvaret, med allt annat än lyckade Hanna Glas i spetsen, stod och sov. 3-0 klackade Alessia Russo elegant in. Bollen smet mellan benen på veteranmålvaten Hedvid Lindahl. Lite senare lobbade Fran Kirby in 4-0 då Lindahl stod lite långt ute. Frågan är om detta inte var Lindahls sista match i landslaget. Avslutet kunde ha varit trevligare.
Engelska landslagstränaren Sarina Wiegmans fantastiska facit i EM-slutspelet håller i sig. Hon har aldrig förlorat en match i EM och med England är hon också förlustfri. Holländskan har spridit en skrälldus av självförtroende inom laget. England blev inte ens skärrat av den jobbiga inledningen.
Sverige åker hem och kritiken i svensk press lär inte bli nådig. Sverige åkte till EM med det uttalade målet att vinna turneringen. Lagets spel såg i inget skede ut som ett guldvinnande lags, kanske med undantag av inledande 25 minuter i semifinalen. England har sett ut som ett guldlag hela tiden.

ANDRA LÄSER